ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Π.Σ. Άννας Βαγενά για τις αλλαγές που προωθούνται στο ΑΣΕΠ  

Αυτό που συνέβη την εβδομάδα που μας πέρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διαδικασία επιλογής Προέδρου, Αντιπροέδρου και έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ, είναι λυπηρό και επετεύχθη χάρη στις πλάτες που έβαλε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με μία πραγματικά εντυπωσιακή κωλοτούμπα.

Το ΑΣΕΠ, ο νόμος Πεπονή, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, με την οποία μπήκαν για πρώτη φορά κάποιοι κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας στις προσλήψεις στο Δημόσιο και ένας φραγμός στη βιομηχανία ρουσφετιών. Από το 1994, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ είθιστο να αναδεικνύεται με τη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να θωρακίζεται η ανεξαρτησία του και να ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμεροληψία των προσλήψεων και τις αξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση.

Αυτή τη φορά, αφού η ΝΔ είχε ήδη μεριμνήσει για την ψήφιση αντισυνταγματικής και φωτογραφικής διάταξης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα  επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ, προκειμένου να βολευτούν οι αρεστοί της για μια επιπλέον πλήρη θητεία, όχι απλά δεν επιδιώχθηκε η ομοφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την επιλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ, αλλά μεθοδεύτηκε σκόπιμα ο αποκλεισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΣΕΠ, αλλά και οποιασδήποτε άλλης Ανεξάρτητης Αρχής, διορίστηκε εν ενεργεία κομματικό στέλεχος και συγκεκριμένα δύο κομματικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προφανέστατα για την εξαργύρωση της συναίνεσής του στην όλη διαδικασία. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, πρώην βουλευτή με το Ποτάμι, που στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση και τον συνεργάτη του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου και ειδικό επιστήμονα στο ΑΣΕΠ, Γιώργο Διέλλα.

Αυτή η εξέλιξη δεν προκαλεί καμία έκπληξη όσον αφορά τη μεθόδευσή της από την κυβέρνηση, η οποία εδώ και δύο χρόνια επιδίδεται σε μια διαρκή και απροκάλυπτη  προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών. Τώρα απλά ήρθε και η σειρά του ΑΣΕΠ, ενόψει του πανελλαδικού διαγωνισμού για το Δημόσιο το 2022, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης. Η έκπληξη αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είναι ο πολιτικός απόγονος του ΠΑΣΟΚ που έφερε το ΑΣΕΠ, μία μεταρρύθμιση τομή στη Μεταπολίτευση. Και μάλιστα, μέχρι πριν ούτε ένα μήνα κάποια επιφανή στελέχη του διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» στο ΑΣΕΠ και καταψήφιζαν περήφανα τη διάταξη, που έδινε τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ να προαχθεί σε πρόεδρο.

Τίποτα, λοιπόν, δεν διδάχτηκε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τις μοιρασιές με τη ΝΔ; Τίποτα δεν διδάχτηκε από την ιστορία του για την τακτική των ρουσφετιών; Λυπηρό για το ίδιο που πασχίζει υποτίθεται να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πρώην ψηφοφόρων του, αλλά λυπηρό κυρίως για τη χώρα μας, που γυρίζει δεκαετίες πίσω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ