ΦΡΕΝΟ ΒΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΣΥΝ Πολιτεία δήμου Τυρνάβου

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αντιδράσει στο κύμα προτάσεων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή του Δήμου μας. Με πρόταση της παράταξής μας συζητήθηκε το θέμα και το παρακάτω κείμενο που καταθέσαμε έγινε δεκτό από όλους εκτός του κ. Χατζηκράχτη.

’Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται η παράδοση δημόσιας και δημοτικής γης καθώς και η έγκριση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα κριτήρια που θέτουν οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να το επιτρέπει η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Η χρήση καινοτόμων εφαρμογών και των προκλήσεων της εποχής πρέπει να εντάσσονται στην υπηρεσία των πολλών και όχι αποκλειστικά στην τροφοδότηση της ιδιωτικής κερδοφορίας.

Ζητάμε η αξιοποίηση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών και η εγκατάστασή τους σε δημόσια ή δημοτική γη να γίνεται μόνον όταν υπηρετείται το σύνολο της κοινωνίας και φυσικά δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις για υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες που στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη (όπως η δέσμευση αξιοποιήσιμης γης από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) και μόνον όταν δεν θα υπάρξει καμιά υποβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου’’.

Από την πλευρά μας αποδεχτήκαμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση όπως.

  1. Να συνεχιστεί η προσπάθεια που κάναμε το 2018-19 για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με την συμμετοχή της ΔΕΥΑΤ των ΤΟΕΒ και συνεταιρισμών με σκοπό την ωφέλεια των πολλών και όχι των λίγων.
  2. Να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα προωθήσει τις θέσεις του Δήμου θα ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία αλλά και τους ανθρώπους ώστε να εμποδίσει την ανεξέλεκτη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών που θα υπηρετούν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  3. Να ενσωματωθούν στο κείμενο και άλλες προτάσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική ανάδειξή του και θα εκφράσουν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ης τοπικής κοινωνίας

Απομένει, ο Δήμαρχος να κάνει όλες τις κινήσεις που θα υλοποιήσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ