CAGE FREE: ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΓΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΟΥΒΙΑ

Είθισται την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων να πέφτουν οι προβολείς της δημοσιότητας στα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο και τα ζώα κτηνοτροφίας χρειάζονται τη βοήθειά μας, όπως μας ενημερώνει η Cage Free Greece, μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας φιλοζωικής Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των ορνίθων αυγοπαραγωγής.

Το κίνημα CAGE FREE ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου δεκάδες αλυσίδες εστιατορίων, σούπερ μάρκετ και εταιρείες εστίασης δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ή να πωλούν αυγά που προέρχονται από κλωβοστοιχίες.

Εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν και για τις συνθήκες εκτροφής των παραγωγικών ζώων, καθώς αναγνωρίζουν πως καταναλώνουν κατώτερο προϊόν, που δεν ευνοεί την υγεία τους.

Τι είναι η αυγοπαραγωγή με κλωβοστοιχία

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό κοτέτσι, όπου οι όρνιθες ζουν ελεύθερες μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο, η βιομηχανικού τύπου παραγωγή αυγών αποτελείται από κλωβοστοιχίες (μακρές σειρές κλουβιών), όπου οι όρνιθες στοιβάζονται σε χώρο τόσο περιορισμένο, που δε μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους ή να κινηθούν, χωρίς να ποδοπατούν η μία την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ζωτικός χώρος κάθε όρνιθας ισοδυναμεί με μια κόλλα χαρτί Α4. Κάθε κτίριο μιας μονάδα ωοτοκίας μπορεί να περιέχει δεκάδες χιλιάδες όρνιθες, που στέκονται μόνιμα σε συρμάτινο, επικλινές δάπεδο, το οποίο τους πληγιάζει τα πόδια.

Δείτε στο βίντεο της CageFree Greece τι ακριβώς σημαίνει αυγοπαραγωγή με κλωβοστοιχία:

Η εκτροφή ορνίθων σε κλουβιά είναι τόσο βασανιστική για τα πτηνά, που δεν σηκώνει κανένα επιχείρημα υπεράσπισης. Με δεδομένο επιπλέον ότι οι όρνιθες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα ζώων που εκτρέφονται, η κατάργηση των κλωβών θα επηρεάσει θετικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ζώων.

Το κίνημα Cage Free

Το Cage-Free Greece είναι μέρος της Open Wing Alliance, μιας συμμαχίας από περισσότερες από 80 οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων, οι οποίες εργάζονται συντονισμένα σε πάνω από 55 χώρες για την κατάργηση των κλουβιών στην αυγοπαραγωγή. Η συμμαχία είναι δημιούργημα της The Humane League.

Στην Αυστρία, απαγορεύονται οι κλωβοστοιχίες ήδη από το 2009.

Σε Βέλγιο και Γερμανία οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έβγαλαν τα αυγά κλωβοστοιχιών από τα ράφια τους, το ίδιο και η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων της Ιταλίας.

Στη Γαλλία, οι μεγαλύτεροι όμιλοι λιανικού εμπορίου τροφίμων κατάργησαν την πώληση αυγών κλωβοστοιχιών, ενώ μεγάλα καταστήματα έπαψαν να τα προμηθεύονται ακόμα και για τα αυγά που πωλούν με δική τους επωνυμία.

Σε δημοσκόπηση του 2014 στη Γαλλία, το 84% των ερωτηθέντων καταναλωτών δήλωσαν ότι δε θέλουν τα αυγά κλωβοστοιχιών να πωλούνται πουθενά.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι από το 2022, όλα τα αυγά στα ράφια των κατα- στημάτων θα προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής.

Στην ΕΕ, η cage-free παραγωγή αποτελεί το 49.7% της συνολικής παραγωγής αυγών και
συνεχίζει να αυξάνεται με τις δεσμεύσεις των εταιρειών.

Η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών για την κατάργηση των κλωβών στη κτηνοτροφία (End The Cage Age) συγκέντρωσε πάνω από 1, 5 εκατ υπογραφές, ωθώντας την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας να ανακοινώσει ότι η ΕΕ άκουσε το μήνυμα και την επιθυμία των πολιτών και θα νομοθετήσει εντός του 2023 για την απαγόρευση χρήσης κλωβών στην κτηνοτροφία.

Τι μπορείτε να κάνετε ως καταναλωτής

Δειίτε στο βίντεο του CageFree Greece πώς μπορείτε να αποφεύγετε τα αυγά κλωβοστοιχίας:

Η εταιρεία σας είναι cage-free;

Η μετάβαση σε αυγά που παράγονται χωρίς κλουβιά αποτελεί παγκόσμια τάση και πραγματικότητα την οποία είναι σημαντικό οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων να γνωρίζουν, βάσει και των ισχυρών αξιών κοινωνικής ευθύνης που πρεσβεύουν.

Αν έχετε εταιρεία και ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ τον σχετικό οδηγό της CageFreeGreece.

H δράση της Cage Free Greece στην Ελλάδα ειχε σαν αποτέλεσμα την δημοσίευση cage-free δέσμευσης από τα ξενοδοχεία Hilton Athens, Athens Marriott, τον ομιλο Lampsas (GB και King George), το Αthens Gate, την ΑΒ Βασιλόπουλος, την πολυεθνικη Chipita, τα μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και έπονται και άλλες cage-free δεσμεύσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, καθως όλο και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται την ισχυρή δυναμική του κινήματος cage-free.

ertnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ