ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 500  ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Σκληρή επίθεση του Β. Κόκκαλη στον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου από το βήμα της Βουλής 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει σε 500  απολύσεις καθαριστριών στον ΟΑΕΔ, επιλέγοντας την αντικατάστασή τους από ιδωτικές εργολαβικές επιχειρήσεις καθαριότητας, άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής προς τον υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξήγησε πως ενώ έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη η νομιμότητα της εργασίας των καθαριστριών, αλλά και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο παρά ένα μικρότερο δημοσιονομικό κόστος, η κυβέρνηση πετά στο δρόμο τις καθαρίστριες, αγνοώντας επιδεικτικά το μεγάλο κοινωνικό κόστος αυτής της επιλογής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Μια συγκεκριμένη υπηρεσία από την καθαριότητα μπορούν να την κάνουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη είναι οι ιδιώτες εργολάβοι. Η δεύτερη είναι οι εργαζόμενοι. Για τη δεύτερη κατηγορία έχει κριθεί -όχι από εμάς, ούτε από εσάς- από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι νόμιμη, καθώς εξυπηρετεί όλους τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφενός τους δημοσιονομικούς, αφετέρου τους κοινωνικούς.

Και η ερώτηση είναι: Εσείς γιατί επιλέγετε, ενώ έχει κριθεί και δικαστικά, την πρώτη κατηγορία χωρίς στοιχεία συγκεκριμένα, παρά μόνο για  ένα δημοσιονομικό κόστος λίγο λιγότερο; Παρουσιάσατε επίσημη μελέτη πόσο θα κοστίσουν αυτοί οι εργολάβοι στο τέλος; Επαναλαμβάνω, είναι σημαντικό το δημοσιονομικό κόστος. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό. Είναι και η διασφάλιση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Είναι οι κοινωνικοί λόγοι.

Συνεπώς, από την ανυπαρξία απαντήσεως συγκεκριμένης, τουλάχιστον πολιτικής, μπορώ να συμπεράνω ότι είναι η πολιτική σας τέτοια ξεκάθαρα, ώστε να επιλέγετε την πρώτη κατηγορία και όχι τη δεύτερη. Θα μπορούσατε να πείτε το αντίθετο, εάν δεν είχε βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κύριε Υπουργέ, η οποία είπε ότι αυτή η διαδικασία του 2016 είναι σύννομη. Και τι επιτυγχάνει; Θα μου επιτρέψετε να το διαβάσω: «Επιτυγχάνει τη διασφάλιση του δημοσιονομικού οφέλους.». Το ακούτε αυτό; Το Συμβούλιο της Επικρατείας το είπε. «Δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και τρίτον, την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.». Τρεις λόγοι επιτυγχάνονται με την απασχόληση των εργαζομένων. Εσείς είπατε στην πρωτολογία σας έναν και τον είπατε αόριστο, γενικά ότι το κόστος είναι λιγότερο.

Γι’ αυτό θέλω να τοποθετηθείτε για την πολιτική την οποία ασκείτε. Διότι επιλέγετε αυτού του είδους τις υπηρεσίες και δεν το κάνετε μόνο στον ΟΑΕΔ. Το κάνετε και στα νοσοκομεία. Γιατί επιλέγετε αυτού του είδους την πολιτική, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κοινωνική, κύριε Υπουργέ, όταν την ίδια δουλειά μπορούν να την κάνουν και οι εργαζόμενοι επιτυγχάνοντας και τους τρεις λόγους: και τους δημοσιονομικούς και τους κοινωνικούς και τους υπηρεσιακούς;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ