ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 10ου ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ERASMUS+

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας οργάνωσε δύο ροές κινητικότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στην Πράγα της Τσεχίας και στη Φλωρεντία της Ιταλίας, διάρκειας μιας εβδομάδας η καθεμία, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του.

Η πρώτη ροή κινητικότητας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021 στην Πράγα, στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Δελή, Φιλόλογος, Δημήτρης Κότσης, Βιολόγος και Τζένη Κουτσίκου, Πληροφορικής και είχε τίτλο «Innovative Approaches to Teaching». Η δεύτερη ροή με τίτλο «There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning» πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στη Φλωρεντία, στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Ζάχος, Φυσικός και Ζήσης Καρασίμος, Πληροφορικής.

Μέσα από αυτές τις επιμορφώσεις δόθηκε η δυνατότητα στους καθηγητές να μάθουν να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές (apps) ώστε να μπορέσουν να τονώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, να καλλιεργήσουν τη συνεργατική μάθηση, να προσφέρουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία που εγείρουν την πολιτισμική ευαισθησία και ευνοούν τη συμπερίληψη, στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία αλλά και να δημιουργήσουν ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό επαγγελματικό περιβάλλον στο σχολείο προς όφελος τόσο των ίδιων των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, οι οποίοι μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους ευρωπαίους συμμαθητές τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι Έλληνες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν συναδέλφους τους από άλλες χώρες όπως Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Σλοβακία, Κύπρο, να συνεργαστούν μαζί τους, να συζητήσουν για εκπαιδευτικά θέματα και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνείδηση, δημιουργώντας προοπτικές για μελλοντική διεθνή συνεργασία.

Μετά από κάθε ροή οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα της κινητικότητας στους καθηγητές του σχολείου τους με τρόπο βιωματικό, εφαρμόζοντας τεχνικές και εργαλεία που έμαθαν κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής τους στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό η επιμόρφωση διαχέεται σε όλο τον σύλλογο διδασκόντων.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του σχολείου ενισχύεται από το γεγονός ότι για την προσεχή επταετία 2021-2027, το Ι.Κ.Υ. απένειμε στο 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας τη λεγόμενη “Διαπίστευση Erasmus” που εξασφαλίζει με απλουστευμένες διαδικασίες παρόμοιες κινητικότητες υψηλής ποιότητας τόσο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους μαθητές. Σε αυτούς δίνεται μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα εκπαιδευτικά συστήματα και τους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα που θα τους βοηθήσει να γίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες του αύριο.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα Wiki “PbWorks” στο URL http://10lykerasmus2021.pbworks.com/. Επίσης χρήσιμες αναφορές για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στο site του σχολείου στο URL http://10lyklar.weebly.com/ (μενού ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ > ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ