ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παλινωδίες την έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εφαρμόζοντας τις εντολές του υπουργείου διατηρεί σε αυτές τις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες, 28άρια και 29άρια τμήματα με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα έξι 28άρια τμήματα στο 6ο Γυμνάσιο και τα τρία 29άρια τμήματα στο Γυμνάσιο Γιάννουλης. Βεβαίως, ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα επικίνδυνες συνθήκες συγχρωτισμού δημιουργούνται στις πολλές πλέον σχολικές μονάδες με κοντέινερ που υπάρχουν στα όρια του δήμου Λαρισαίων. Οι αίθουσες κοντέινερ είναι από κατασκευής τους υπερβολικά μικρές για σχολικές αίθουσες, στις οποίες βάσει του νόμου στοιβάζονται τμήματα έως και 25 παιδιών στην Α’ βάθμια, κάτι που σε αυτές τις συνθήκες δημιουργεί προϋποθέσεις υπερμετάδοσης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, το 13ο, το 29ο και το 43ο Νηπιαγωγείο, στα οποία αίθουσές τους στεγάζονται σε κοντέινερ. Συνθήκες υπερμετάδοσης υπάρχουν και για τα παιδιά του 1ου ΔΑΔ, ενός ειδικού σχολείου που στεγάζεται σε αίθουσες κλουβιά κάτω των 10τμ, με φεγγίτες τη στιγμή που στην ειδική αγωγή δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας. Δεν θα πρέπει οι γονείς εκεί να περιμένουν την κατασκευή σχολείου, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά από πολλά χρόνια, αλλά να διεκδικήσουν λύσεις εδώ και τώρα.

Βεβαίως ούτε λόγος για ένα γενναίο κτιριακό πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων που είναι απαραίτητο για την πόλη, την ίδια ώρα που ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η δημοτική αρχή Λάρισας δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για αυτό τον σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόσφατο ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2022 για τον Δήμο Λαρισαίων δεν εντάχθηκε ούτε ένα νέο σχολείο για κατασκευή, παρά τις υποσχέσεις των διοικούντων μετά τον σεισμό.

Παρόμοια κατάσταση και στην καθαριότητα των σχολείων, όπου δεν γίνεται καν λόγος για πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Ήδη έχουν αρχίσει να νοσούν εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με συνέπεια αυτές οι σχολικές μονάδες να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες, αφού η πρόσληψη των καθαριστριών γίνεται κάθε χρόνο με το σταγονόμετρο.

Συμπερασματικά δεν υπάρχει ανάληψη της κρατικής ευθύνης από μέρους τους, αυτής δηλαδή που αναλογεί στην κεντρική και στην τοπική διοίκηση σε ότι αφορά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αλλά ακόμα και όσων αφορά στην πρόληψη, πάλι φορτώνουν στις πλάτες των γονιών όχι μόνο την ευθύνη διενέργειας self, rapid και μοριακών τεστ αλλά και το κόστος για τα 2 τελευταία, την στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις στα τρόφιμα και το ρεύμα έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Σημειωτέων ότι το τροποποιημένο πρωτόκολλο προβλέπει περισσότερα self test με δυσλειτουργίες στην σχετική πλατφόρμα από το Σάββατο έως σήμερα 10/01, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ξαναπληρώνουν για τα αυτονόητα.

Επιμένει η κυβέρνηση στην διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού. Παράλληλα προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της νόσησης των εκπαιδευτικών, παραθέτοντας απλώς τα ποσοστά των νοσούντων επί του συνόλου. Τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι νούμερα σε στατιστική.

Η νόσηση έστω και ενός εκπαιδευτικού, απορυθμίζει την σχολική μονάδα και μπορεί να αφήσει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας για αρκετές ημέρες ολόκληρα τμήματα με έως 29 παιδιά. Μόνο την Δευτέρα 10/01 νόσησαν στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τουλάχιστον 111 εκπαιδευτικοί. Οι τρίμηνες προσλήψεις που εξήγγειλε το υπουργείο είναι απαράδεκτες από εργασιακής άποψης.

Τέλος εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία οι προβλέψεις των ειδικών ότι τις επόμενες ημέρες θα νοσήσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες παιδιά, έως ότου έρθει αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα μας ανησυχεί που στην υποστελεχωμένη παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (2 γιατροί) λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο των παιδιών, με συνέπεια την δυσκολία στην παροχή νοσηλείας, αλλά και την αργή απόκριση στον εμβολιασμό τους.

Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχή χρονιά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας, γι’ αυτό καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων, αλλά και κάθε γονέα ξεχωριστά, σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας την Τετάρτη 12/01/22 στις 2μμ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Αξιοποίηση των δεκάδων αιθουσών που μένουν κενές στα όρια του Δήμου Λάρισας. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις.

Άμεσες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ μόνο για μαθητές. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.

Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ