ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ 20ο Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Με αφορμή την 28η Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων Μαρτύρων, εκδηλώσεις πραγματοποίησαν οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης και της Γ΄τάξης του 20ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους δασκάλους : Φωτεινή Γκουντουβά (Τμήμα Ένταξης), Ταμβακά Κωνσταντίνο (μουσικός) Δούκα Ευάγγελο (δάσκαλος Γ΄τάξης) και Κωνσταντίνο Σιώμο (παράλληλη στήριξη), για τις βιαιότητες του ναζισμού, να προβληματιστούν, να εκφράσουν απορίες στην ολομέλεια και να αποτυπώσουν τέλος τα συναισθήματά τους, συμβολικά (πεταλούδες που συμβολίζουν τις ψυχές των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος κάθε ηλικίας) μέσα από τις ζωγραφιές τους.

Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αυθεντικές ιστορίες που μεταφέρθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, να μάθουν για την ιστορία της Άννας Φράνγκ, να παρακολουθήσουν το απόσπασμα “ Η Εβραία” του Μπέρτολτ Μπρέχτ, σε αφήγηση της Έλλης Λαμπέτη.

Παράλληλα, έμαθαν για το κίτρινο αστέρι, για τη σημειολογία της κίτρινης τουλίπας, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τη σκάλα των δακρύων, για το άγαλμα της μητέρας στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων της πόλης μας, για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ακούγοντας μουσικά κομμάτια από το έργο ΄”Αμα Ασμάτων”, Μ. Θεοδωράκη και ”Γαμμαγραφία” των : Θ. Μικρούτσικου, Α. Αλκαίου.

Μέσα από τα παραπάνω -αφηγήσεις, κείμενα, θέατρο και μουσικές, και την ανάλυσή τους ο οι μαθητές συζήτησαν για τις συνέπειες τόσο σε μικροεπίπεδο (οικογενειακό-διαπροσωπικό, φιλικό, όσο και σε μακροεπίπεδο κοινωνικό, διεθνές, παγκόσμιο, για τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνισμό, την αλληλεγγύη, την ισότητα, το σεβασμό.
Παράλληλα αναζητώντας τις αιτίες εστίασαν στις συνέπειες της έλλειψης γνώσης και ιστορικής μνήμης. Τέλος αποφάσισαν να φυτέψουνε επτά κίτρινες τουλίπες στην αυλή του σχολείου, όταν ο καιρός το επιτρέψει, σε ανάμνηση των παραπάνω.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ