ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης

Η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται μπροστά σε μία εφιαλτική πραγματικότητα : υγειονομική κρίση, φτώχεια, ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, ακρίβεια. Ο φόβος της νόσησης φωλιάζει μέσα μας εξαιτίας της ανεπάρκειας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την έλλειψη πρωτοβάθμιας διάγνωσης και περίθαλψης, την ανεργία και την φτώχεια. Περισσότεροι από  23.000 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας και η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το ΕΣΥ,  τσακισμένο και υποστελεχωμένο από τα χρόνια λιτότητας και μνημονίων, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό και μέσα, αλλά μέσα στην πανδημία  μειώθηκε .Οι δαπάνες στον φετινό  προϋπολογισμού για την υγεία μειώθηκαν κατά 860 εκατ. Ευρώ, τη στιγμή που αγοράζουμε  RAFAL που θα εξυπηρετούν κυρίως Γαλλικά και Νατοϊκά συμφέροντα.

Σε αυτό το σκηνικό το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πνέουν τα λοίσθια από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων . Από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830 ! Στα Κέντρα Υγείας περί τις 100 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι κενές ενώ οι εναπομείναντες γιατροί άγονται και φέρονται μετακινούμενοι για την κάλυψη των απανταχού κενών με αλλαγή καθηκόντων,  δημιουργώντας όμως νέα κενά και καταστρέφοντας όποια επίφαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έχει απομείνει . Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΠΓΝΛ αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών, είναι καλυμμένες οι 159

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία συνεχώς επιδεινώνεται και κάποια βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης .Τα περισσότερα έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομεία μόνο για ασθενείς covid, εγκαταλείποντας έτσι όλες τις άλλες λειτουργίες νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από  γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις .Σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα η εγκληματική απουσία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τον εργατολαϊκό κόσμο, με όλες τις συνέπειές της τόσο στην επέκταση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση και αντιμετώπιση όσων νοσούν.

Το ελλιπές προσωπικό του δημόσιου τομέα υγείας εξουθενωμένο καλείται να συνεχίζει να μάχεται με τα πολλαπλά πρόσωπα της πανδημίας, την στιγμή που η Κυβέρνηση αναθέτει, μέσω του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης», στους ιατρούς, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους εργαζόμενους την αντιμετώπιση της.

Η Κυβέρνηση και η πολιτική της, αναδεικνύονται στον μεγάλο ένοχο, καθόσον εξαντλείται απλώς στις εμβολιαστικές εκκλήσεις, στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, σε αλλοπρόσαλλους χειρισμούς, υποχρεωτικότητα και πρόστιμα.

Απέναντι στο ΕΣΥ στέκεται ο ιδιωτικός τομέας με τις μεγάλες νοσοκομειακές δομές, ο οποίος έντεχνα έχει κρατηθεί ουσιαστικά έξω από τη διαχείριση της πανδημίας, έχοντας πολλές ΜΕΘ που τις διαθέτει με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια.

Η Κυβέρνηση στηρίζει προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας, σε βάρος της προστασίας της υγείας των πολιτών, αρνούμενη να επιτάξει τις δομές και το προσωπικό του, μισθώνοντας και δίνοντας παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των  κλινών , οι οποίες θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥ, επιλέγοντας όμως οι κλινικάρχες  να νοσηλεύουν μόνο ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» . Αυτή η πολιτική  στρέφει χιλιάδες ανθρώπους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή  είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Πανδημία : ευκαιρία της Κυβέρνησης να ισοπεδώσει το ΕΣΥ

Τελευταία πυκνώνουν Κυβερνητικές συσκέψεις για δημιουργία “νέου ΕΣΥ” , όπου τα Δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια . Σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η αποσάθρωση του εναπομείναντος ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μετατροπή των περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Όλο το σύστημα θα λειτουργεί στη βάση των ΣΔΙΤ, δηλαδή της συνέργειας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση είδε την πανδημία ως την μεγάλη ευκαιρία ισοπέδωσης των πάντων.

Ανοίγει σχολεία και πανεπιστήμια ουσιαστικά  ανοχύρωτα έναντι του ιού. Τώρα όμως είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία από τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγαλουπόλεις και στους εργασιακούς χώρους.

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για ανασυγκρότηση και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικών . Να αρθεί το μέτρο των αναστολών των ιατρών και νοσηλευτών και να επιστρέψουν άμεσα στα πόστα τους τώρα που τους χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια , επίταξη χωρίς αποζημίωση των δομών του ιδιωτικού τομέα με έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας . Πλήρη ένταξη στο ΕΣΥ του στρατιωτικού νοσοκομείου Λάρισας.

Η εποχή των απλών διαπιστώσεων και των καταγγελιών έχει πλέον παρέλθει. Χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων για να έχουμε νικηφόρους αγώνες.

H Αριστερή Πρωτοβουλία δράσης και διαλόγου θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια αυτή στηρίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη μετωπική συμπόρευση όλων εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών- όποιας απόχρωσης- με στόχο το άνοιγμα ενός άλλους δρόμου για το λαό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ