ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΒΡΥΟΤΟΠΟΥ – ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ

Ανακοίνωση της ΣυνΠολιτείας δημ. παράταξης Δήμου Τυρνάβου με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο δ.σ.

Να έχουν νερό και να ποτίζουν το καλοκαίρι τις καλλιέργειές τους θέλουν οι αγρότες της περιοχής του Βρυοτόπου. Η συνεχής πτώση της στάθμης άντλησης του νερού στη περιοχή αναγκάζει τους καλλιεργητές να κάνουν νέες γεωτρήσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Όμως με το εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία που οι τιμές στις πρώτες ύλες όπως στους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα (ειδικά τα αζωτούχα) και τα καύσιμα να είναι υψηλές είναι μάλλον άδικο να τους ζητάμε να βρουν πάνω από 10.000 ευρώ για γεώτρηση με αμφίβολη απόδοση.

Βέβαια το πρόβλημα με το νερό για άρδευση στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιο.

Το έργο της υπόγειας διασωλήνωσης των δικτύων που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια η Περιφέρεια, απλά δεν έγινε.

Αν είχε γίνει, θα επιτυγχάνονταν μηδενική απώλεια νερού με συνέπεια, λιγότερες ώρες ποτίσματος των αγροτών και άρα εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται ούτε αυτό το καλοκαίρι .

Παράλληλα ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου έχει χρέος 3.300.000 ευρώ και οι αγρότες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να δώσουν έστω και κάποια προκαταβολή στη ΔΕΗ για ένα διακανονισμό ώστε να συνεχιστεί η άρδευση και φέτος.

Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν πολλούς στην αλλαγή προσανατολισμού και μετατροπή των καλλιεργειών τους. Οι συνέπειες αυτών των επιλογών θα φανούν στο μέλλον.

Φοβόμαστε ότι λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, ο τόπος μας θα οδηγηθεί στην ερήμωση με κατάληξη τα κτήματα να αλλάξουν βίαια χέρια.

Το μόνο που μένει για τους αγρότες είναι οι λειτουργία των ιδιωτικών πομώνων και το πότισμα από τα υπάρχοντα κανάλια και τον Πηνειό όταν έχουν νερό.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου οι αγρότες σωστά ζήτησαν, όσο νερό περισσεύει από το Μάτι Τυρνάβου και την λίμνη το χειμώνα να οδηγείται προς το Βρυότοπο για να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα του εδάφους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι εφικτό να γίνει αυτό; Τι χρειάζεται; Ποιες οι ευθύνες της περιφέρειας; Ποιες της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου; Ο Δήμαρχος γνωρίζει τα προβλήματα των Δημοτών ;

Προτείναμε και υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα συμμετέχουν οι καλλιεργητές του Βρυοτόπου, η διοίκηση του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο Δήμαρχος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων ώστε να διεκδικήσουν από την Περιφέρεια την λύση στα προβλήματα επιβίωσης των συνδημοτών μας του Βρυοτόπου.

Ζητάμε όπως και οι αγρότες να πάψει ο Δήμαρχος να είναι θεατής και να συνδράμει στην προσπάθεια αποφυγής μιας επερχόμενης καταστροφής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ