ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δείτε τί αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα η ΕΙΝΚΥΛ

Δύο χρόνια πανδημίας και ήδη από τους πρώτους μήνες είχε αναδειχθεί και αποδειχθεί, ότι μόνον οργανωμένα κρατικά συστήματα υγείας δύνανται να αντιμετωπίσουν υγειονομικές κρίσεις. Πλούσιες χώρες, με οργανωμένα συστήματα υγείας παρουσίασαν υψηλά ποσοστά θνητότητας από την CoViD19. Ήδη από την αρχή της πανδημίας γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων, ακραίων και τραγικών καταστάσεων αδυναμίας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Κοινός παρονομαστής όλων των περιπτώσεων, σε όλες τις χώρες ήταν η υποστελέχωση των συστημάτων υγείας, η επί σειρά ετών μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς αυτά και οι μερικές ή ολικές ιδιωτικοποιήσεις τομέων στις δημόσιες δομές υγείας.
Τον Δεκέμβριο 2019, πριν από την πανδημία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε διατεταγμένη τότε αποστολή στην Αίγλη Ζαππείου προπαγάνδισε τις ΣΔΙΤ στην υγεία και η παρέμβαση, αντίδραση των μαχόμενων υγειονομικών αντιμετωπίσθηκε με αστυνομική,
κατασταλτική βία, χυδαιότητα και αυταρχισμό.

Εικοσιέξι Φεβρουαρίου 2020 εντοπίζονται στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα CoViD19 και από 23 Μαρτίου επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις. Από τότε και καθ’ όλη την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι σήμερα η κυβέρνηση παρέμεινε και παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο της προαναγγελθείσας αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και της προώθησης σε αμέσως επόμενο στάδιο των ΣΔΙΤ και της υλοποίησης του εξαμβλώματος του «νέου ΕΣΥ», σε κατάφωρη αντίθεση με την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την οποία επιβάλλουν οι εκατόμβες των νεκρών και τα στατιστικά δεδομένα της εγκληματικής αποτυχίας για την προστασία της ζωής.

Αντ’ αυτών τι κάνει η κυβέρνηση;

Μειώνει σταθερά την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποδεκατίζει τις δημόσιες υγειονομικές δομές, απολύει προσωπικό, αρνείται να προσλάβει όλους τους υπό κρίση ιατρούς και τους επικουρικούς, όλους όσους έχουν τα τυπικά προσόντα, παρ’ όλον ότι υπολείπονται κατά πολύ σε αριθμό των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών του ΕΣΥ, επιβαρύνει την υποστελέχωση θέτοντας σε αναστολή εργασίας χιλιάδες απαραίτητου προσωπικού με το πρόσχημα του μη εμβολιασμού, καταλείπει στην φθορά του χρόνου τις πεπαλαιωμένες υποδομές των κτιρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε CoViD19 νοσηλευτήρια, μειώνει στο ελάχιστο τον χειρουργικό χρόνο κλείνοντας χειρουργικές αίθουσες, καταλείπει τον λαό με άλλα προβλήματα υγείας στην τύχη του, στην ατομική του ευθύνη, ως βορά στην εκμετάλλευση του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα υγείας, τον οποίον αντί να επιτάξει ως ώφειλε χωρίς αποζημίωση, προχωρεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας του με τα συμβόλαια της ντροπής και την έμμεση εκχώρηση «πελατείας προς εκμετάλλευση», δηλαδή αρρώστων που δεν βρίσκουν χώρο και χρόνο στο μονοθεματικό και τεχνηέντως εξουθενωμένο ΕΣΥ.

Με στόχο την προστασία και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων αδιαφορεί για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, επιτρέπει με κυνισμό και αδιαφορία την υπερμετάδοση τoυ SARS-CoV2 στα μέσα μαζικής μετακίνησης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, εφ’ όσον αρχικά απαξίωσε και αποδόμησε την εκπαιδευτική διαδικασία αναίτια επί σειρά μηνών.

Ενώ η Ελλάδα γίνεται η δραματική πρωταγωνίστρια των αρνητικών «επιδόσεων» με τους άνω των 25.000 θανάτων από CoViD19, ενώ είναι πασιφανές ότι κύριες αιτίες της εγκληματικής αποτυχίας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η διάλυση της ΠΦΥ και η μη επίταξη του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση επανέρχεται δριμύτερη να προβάλει εκ νέου τις ΣΔΙΤ, να προετοιμάσει την βίαια ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, το κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων, την αλλαγή χρήσης υγειονομικών μονάδων, την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία, την παραποίηση των αναγκών του λαού σε παροχές υγείας και του υγειονομικού χάρτη της χώρας, την προώθηση δηλαδή όλων των προϋποθέσεων της εισαγωγής του εξαμβλώματος, το οποίο αποκαλούν καταχρηστικά «νέο ΕΣΥ» και το δομούν με σαθρά υλικά σε αντιλαϊκές βάσεις.

Θεμέλιο λίθο στην εμπορευματοποίηση της υγείας με την λογική του «κόστους-οφέλους» είχε θέσει προηγουμένως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αξιοποίηση της ΔΕΚΟ Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε για την ίδρυση του Γ.Ν. Θήρας ως ΝΠΙΔ, την νομοθέτηση της αξιολόγησης των Μονάδων υγείας με αγοραία κριτήρια και την πιλοτική εισαγωγή της κοστολόγησης ενιαίων ομάδων διαγνώσεων, καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην διάσπαση του ιστού ενός συνεκτικού δωρεάν για όλους κρατικού συστήματος υγείας.
Με δεδομένη αυτή την προεργασία, η κυβέρνηση με θρασύτητα, αδιαφορώντας για τα πραγματικά εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής της στην υγεία συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση εκχωρώντας τις αρμοδιότητες της επιτήρησης και του αγοραίου ελέγχου των υγειονομικών μονάδων στον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ ΑΕ).

Στο πλαίσιο αυτό η πάντα πρόθυμη στην προώθηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών στην υγεία 5η ΥΠε έσπευσε να εφαρμόσει την ύπουλη προσθήκη της παραγράφου 3 στο άρθρο 86 του ν. 4745/2020, βάσει της οποίας «οι ιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι που ανήκουν στη δύναμη του Χειρουργικού Τομέα του δημοσίου νοσοκομείου της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.), στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η ιδιωτική κλινική, δύνανται να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις σε ασθενείς που διακομίσθηκαν στην ιδιωτική κλινική, από την εφημερία του δημοσίου νοσοκομείου»!

Η απαράδεκτη αυτή απορρύθμιση εξυπηρετεί ταυτοχρόνως την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, την αήθη εμπέδωση της προοπτικής του «νέου ΕΣΥ» μέσω της προετοιμασίας αλλαγών των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ και του εθισμού της κοινής γνώμης με το φαινόμενο της ώσμωσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και την αποδοχή της επιβολής ενός σύστηματος δομημένου με τα υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της κερδοσκοπίας, της αυτοχρηματοδότησης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας, της χυδαίας δηλαδή αγοραίας διαχείρισης του κατά τα άλλα κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Σε αυτό το σκηνικό καταστροφής τo ΓΝ Λάρισας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία πνέουν τα λοίσθια με τεράστιες ελλείψεις και συσσωρευμένα προβλήματα.

Το κτίριο του ΓΝ Λάρισας σε απαράδεκτη εγκατάλειψη, με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ανελκυστήρες που συχνότατα δεν λειτουργούν προκαλώντας τραγελαφικές καταστάσεις και επικίνδυνες δυσλειτουργίες με εγκλωβισμούς αρρώστων και αδυναμία εξουθενωμένων νεφροπαθών και καρκινοπαθών να φθάσουν στα αντίστοιχα κλινικά τμήματα, με διαδρόμους αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, συνθήκες οι οποίες όχι μόνον θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των αρρώστων και απαξιώνουν το επιστημονικό κύρος του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, άλλα είναι και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων και την εμφάνιση ανθεκτικών λοιμωδών παραγόντων.

Ο αξονικός τομογράφος του ΓΝ Λάρισας είναι ήδη 17 ετών, ίσως ένα από τα ελάχιστα αυτής της γενιάς μηχανήματα παγκοσμίως που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.
Προσφάτως, ο κατασκευαστικός οίκος ενημέρωσε την διοίκηση του ΓΝ Λάρισας ότι στις 31/03/2022 επέρχεται η λήξη του κύκλου ζωής του αξονικού τομογράφου και μετά την ανωτέρω ημερομηνία, δεν είναι δεσμευτική για τον κατασκευαστικό οίκο η εύρεση ανταλλακτικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση βλάβης, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει το κατάλληλο ανταλλακτικό επισκευής και ο τομογράφος να τεθεί μόνιμα εκτός λειτουργίας.

Τα κτίρια των Κέντρων Υγείας ασυντήρητα και πεπαλαιωμένα, τα περισσότερα με εμφανή τα σημάδια της πολυετούς εγκατάλειψης, κάποια δε εξ αυτών με στατικά προβλήματα, συμπληρώνουν το σκηνικό της επιδιωκόμενης υποβάθμισης του ρόλου της Δημόσιας Υγείας. Στα Κέντρα Υγείας του νομού περισσότερες από 100 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι κενές και οι εναπομείναντες ιατροί άγονται και φέρονται αυθαιρέτως μετακινούμενοι για την κάλυψη των απανταχού κενών με αλλαγή καθηκόντων, ενώ τους ανατίθενται με αυταρχισμό ρόλοι επί παντός επιστητού, δημιουργώντας νέα κενά καταστρέφοντας έτσι όποια επίφαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει απομείνει ζωντανή.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας επαφίενται στην δική μας δράση, με αγώνες και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση εναντίον της βαρβαρότητας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 απεργούμε και απαιτούμε:

• Αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας δωρεάν για όλους.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία απόλυση υγειονομικού, άρση των αναστολών εργασίας.

• Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.

• Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.

• Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

• Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

• Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα.

• Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους της Ιατρικής πριν από την έναρξη της ειδικότητας.

• Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

• Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που είχαν κλείσει κατά τα προηγούμενα χρόνια.

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ