ΆΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19 ΖΗΤΑ Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την κατάργηση των διοικητικών κυρώσεων για όλους τους ανεμβολίαστους κατά του covid-19 κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρούλης αναφέρει:

“Το ΚΚΕ από θέση αρχής υποστηρίζει και διεκδικεί τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, ως δικαίωμα και ανάγκη για την προστασία από τον κορονοϊό σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης. Την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, για την προστασία των ίδιων και των περιθαλπόμενων, αλλά και το θετικό συμβολισμό προς τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το σημαντικό “όπλο” των εμβολίων απαιτεί ουσιαστική, ακόμα και προσωποποιημένη ενημέρωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν δικαιολογημένες φοβίες, ερωτήματα κλπ. και δε μπορεί να υποκαταστήσει όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση για όλα αυτά δεν πήρε μέτρα. Προκειμένου να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική ανακήρυξε στην πράξη τα εμβόλια ως αποκλειστικό μέσον αντιμετώπισης της πανδημίας και μάλιστα ως “ατομική ευθύνη” χωρίς την αναγκαία κρατική στήριξη, στην ενημέρωση, στην εξασφάλιση δημόσιων υποδομών και προσωπικού. Απόδειξη είναι η τεράστια καθυστέρηση του εμβολιασμού ανθρώπων που δε μπορούν να μετακινηθούν που ένα σημαντικό τμήμα τους παραμένει ακόμα ανεμβολίαστο. Οι παλινωδίες και η αντιφατικότητα των κυβερνητικών μέτρων, η ατομική ευθύνη των ανθρώπων να “διαγνώσουν” προβλήματα υγείας και να απευθυνθούν στον υποτιθέμενο “γιατρό τους”, η αναπάντητη από τους κρατικούς φορείς προβολή από μερίδα των ΜΜΕ αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών απόψεων που σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσαν τον πόλεμο μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τα μερίδια της “αγοράς”, όχι μόνο αναπαρήγαγαν τις επιφυλάξεις, έδιναν “χώρο” στις σκοταδιστικές αντιεμβολιαστικές απόψεις.

Με τα διοικητικά μέτρα για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους της υγείας – πρόνοιας καθώς και των χρηματικών ποινών στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών επιχειρείται να στοχοποιηθεί το τμήμα αυτό του πληθυσμού ως υπαίτιο της διάδοσης του κορονοϊού, ενισχύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και συσκοτίζοντας τις βασικές και ουσιαστικές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής. Με τα νέα επιστημονικά δεδομένα όπου η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η επιμονή της Κυβέρνησης στη διατήρηση των παραπάνω μέτρων, αποδεικνύει ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αντιλαϊκό σχεδιασμό. Από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ, αφαιρεί πάνω από 4.500 υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει ο λόγος που επικαλείται περί ελέγχου της πανδημίας, με πιθανή απόλυσή τους και σε κάθε περίπτωση δημιουργία τεχνητής επιδείνωσης λόγω έλλειψης προσωπικού για να εδραιωθεί ως ανάγκη η είσοδος των ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να επανέλθουν στην εργασία τους άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν. Να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας. Να ρυθμιστεί ώστε ο χρόνος αναστολής εργασίας να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος. Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί το μέτρο της οικονομικής ποινής στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ