ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών στη συνεδρίαση της 8-3-2022 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική Αρχή καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες του Δήμου Τεμπών αποδοκιμάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πόλεις και χωριά με θύματα τον άμαχο πληθυσμό και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και στους χιλιάδες ομογενείς μας που κατοικούν στην περιοχή για αιώνες. Η στάση μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων. Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα. Eίμαστε με τη Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα.

Είμαστε ένας λαός σκληρά «χτυπημένος» διαχρονικά από πολέμους και που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Ευαισθητοποιημένοι από τα δεινά του πολέμου και υπέρμαχοι ως άνθρωποι της ειρηνικής συνύπαρξης και συμπόρευσης των λαών. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.

Για να το πούμε διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής.
Είναι, συνεπώς, μια σύγκρουση η οποία ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα και γίνεται, στοίχημα υπαρξιακό για την επόμενη μέρα κάθε κοινωνίας. Αν, δηλαδή, στο εξής θα ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας ή θα είμαστε όμηροι του κάθε αυτόκλητου αυταρχικού ηγέτη.

Ή είμαστε με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είμαστε απέναντι τους.
Οι βομβαρδισμοί στις πόλεις και τα χωριά αποτελούν παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου που δεν δικαιολογεί τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες. Άλλωστε και η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα, ομογενών μας. Χάθηκαν άνθρωποι μας στην Μαριούπολη. Γεγονός είναι: ότι ζούσαν πριν την εισβολή και δεν ζουν μετά από αυτήν.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η βάναυση καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξάρτητου κράτους, να εφαρμοστεί άμεσα το Διεθνές Δίκαιο και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, κυρίως γυναίκες ηλικιωμένοι και παιδιά, που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη να ζουν με τους βομβαρδισμούς.

Επιβάλλεται να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και η διπλωματία να αναλάβει δράση, πριν είναι αργά, όχι μόνο για την Ουκρανία , αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο και τον κόσμο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να εκφράσει τη στήριξή της στους δοκιμαζόμενους Ουκρανούς πολίτες και την αλληλεγγύη της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ουκρανίας που πρωτοστατεί για την υπεράσπιση των πολιτών όλες αυτές τις μέρες που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου στις πόλεις της.

Η συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτόν τον παραλογισμό που ξεκίνησε με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να είναι η εμβάθυνση και η ισχυροποίηση της Ε.Ε. προκειμένου να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις και με την προσπάθεια αποφυγής ενός νέου «ψυχρού πολέμου». Προέχει η ασφάλεια και η ευημερία των λαών και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι ο διάλογος και η διπλωματία και όχι ο πόλεμος και οι
συγκρούσεις.

Ως Δήμος Τεμπών, ενώνουμε τη φωνή μας για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης.
Όχι άλλοι πόλεμοι. Όχι άλλοι αθώοι νεκροί. Να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες. Ειρήνη στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο».

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι παρατάξεις «Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης» και «Λαϊκή Συσπείρωση» και δεν ψήφισαν δύο σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ