ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η Χαρίκλεια Σουρλαντζή -Ζαχαράκη, Δημοτική Σύμβουλος της Συν Πολιτείας Δήμου Τυρνάβου

Ένα έργο που έρχεται από το μακρινό 2009 και με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς μέχρι το 2015.

Προσπάθησα να γίνει η επανεκκίνηση του φακέλου , να περάσει από έγκριση του Δασαρχείου της Λάρισας (ως μη δασικού χαρακτήρα έκταση) και να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αποκεντρωμένη διοίκηση και να έρθουν τα σχέδια στην τεχνική υπηρεσία.

Στις τωρινές προθέσεις μου είναι να φανεί ότι μπήκαν τα θεμέλιο για την υλοποίηση του έργου.

Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της εισόδου του Αμπελώνα διότι θα ενώσει την βόρεια παράκαμψη με τη νέα νότια παράκαμψη ενώνοντάς τη με την έξοδο προς τη Λάρισα.

Τα οχήματα που έρχονται από τα χωριά Ροδιά, Δελέρια, Σκαμνιά, Κρυόβρυση, Καρυά και Βρύοτοπο , ακόμα και τα οχήματα της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου θα βρουν έξοδο για τη Λάρισα από αυτό το νέο δρόμο και θα αποσυμφορηθεί το αστικό κομμάτι της οδού Λαρίσης.

Το έργο έφτασε ως εδώ μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες πολλών ετών την Άνοιξη του 2019 . Οι εκλογές σταμάτησαν τις δικές μας προσπάθειες .

Η Δημοτική Αρχή έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο της θητείας της και μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτό το σημαντικό για τον Αμπελώνα έργο.

Αυτό που πραγματικά με εκπλήσσει είναι ότι δήλωσαν άγνοια του έργου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν το συμπεριέλαβαν καν στο τεχνικό πρόγραμμα.

Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε το έργο να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση του φακέλου και στη χρηματοδότηση.

Φορέας του έργου είναι : Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τμήμα: Μελετών οδοποιίας και Κυκλοφοριακών Μελετών της Διεύθυνσης οδικών υποδομών και η χρηματοδότηση είναι από εθνικούς πόρους.

21-1 21 η αποκεντρωμένη έστειλε έγγραφο σε οκτώ αποδέκτες,  εκ των οποίων ο τελευταίος σε σειρά ήταν ο Δήμος Τυρνάβου.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Παράκαμψη Αμπελώνα» στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 13-1-21

Α1) Συνοπτική περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή (νότιας) οδού παράκαμψης της πόλης του Αμπελώνα, Δήμου Τυρνάβου Ν. Λάρισας, ώστε να διασταυρώνει η νέα οδός στη συγκεκριμένη θέση (δυτικά του Αμπελώνα) επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού «Γυρτώνη-Τύρναβος», ενώ το άλλο άκρο της συνδέεται πάλι στην ίδια οδό στη θέση διασταύρωσης αυτής με την οδό «Βρυότοπος-Ροδιά» με διαμόρφωση αντίστοιχων ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης, μήκους 9,6 km, τυπικής διατομής «γ2», με πλάτος κυκλοφορίας 7,5 km.

Οι προτεινόμενες εργασίες κατασκευής της εν λόγω οδού αναπτύσσονται σε συνολικό μήκος, περίπου, 9,6 km και απαιτούν την κατασκευή και λειτουργία έξι (6) ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης και δεκατεσσάρων (14) ισόπεδων κόμβων μορφής διασταύρωσης ή συμβολής.

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ισόπεδου κόμβου κυκλικής κίνησης με αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου κόμβου διασταύρωσης μεταξύ της Εθνικής Οδού «Γυρτώνη- Τύρναβος» και της οδού «Αμπελώνας-Δελέρια».

Με δεδομένη την παραπάνω περιγραφή του έργου όπως υπάρχει στο έγγραφο των 8 παραληπτών νομίζω κ. Δήμαρχε, ότι αδικείται την πόλη του Αμπελώνα στερώντας της αυτό το έργο.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ