Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΣΙΤΟΔΕΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ

Το μήνυμα του Μ. Χαρακόπουλου με αφορμή την επέτειο του κΙλελέρ

«Η θυσία του μεγάλου ανθρωπιστή Μαρίνου Αντύπα θα μένει ανεξίτηλη στην μνήμη του ελληνισμού. Ο αγώνας του για τα δικαιώματα του αγροτικού κόσμου, την εξάλειψη της στυγνής εκμετάλλευσης από τους μεγαλοκτηματίες και την αναδιανομή της γης προς όφελος των ακτημόνων και των κολίγων, έβαλε μέγαν λίθο στο οικοδόμημα της κοινωνικής δικαιοσύνης που υψώθηκε στις κατοπινές δεκαετίες στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλο με αφορμή την πρόσκλησή του να παραβρεθεί στην εκδήλωση για τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ και τον πρωτεργάτη των αγώνων για τα δικαιώματα του αγροτικού κόσμου Μαρίνου Αντύπα. Όπως, ωστόσο, σημειώνει «παρά την επιθυμία μου, αδυνατώ να ανταποκριθώ, καθώς την ίδια ημέρα, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, έχω συγκαλέσει συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού στο Μιλάνο».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι «σήμερα, οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με νέες και πολύ σοβαρές προκλήσεις. Συρρικνωμένος πληθυσμιακά και γηρασμένος ηλικιακά ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή ώθηση που θα θέσει ελκυστικά κίνητρα για μια ουσιαστική ανανέωση αλλά και αύξηση των μελών του Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ήδη πολλών ετών, θα έπρεπε να μας είχαν διδάξει ότι το παραγωγικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών, χωρίς πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή είναι αδιέξοδο και χρεωκοπημένο. Τα “λεφτόδενδρα” άλλων εποχών με τις “παχιές αγελάδες” και τα εύκολα “διακοποδάνεια” έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η αγροτική παραγωγή, είτε πρόκειται για την γεωργία είτε την κτηνοτροφία, αποδεικνύει διαρκώς την αξία της και τι μπορεί να συμβεί στις χώρες που αμελούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει το φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν. Αυτό το είδαμε τόσο στην διάρκεια της πανδημίας, όσο και στην παρούσα φάση που εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί ακόμη και με σιτοδεία μεγάλο μέρος του πλανήτη. Αυτά τα αλεπάλληλα σοκ πρέπει να μας αφυπνίσουν και να πάρουμε αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της πρωτογενούς παραγωγής, δίνοντάς της το μερίδιο που δικαιούται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Μέγας πατριώτης ο Μαρίνος Αντύπας

Ταυτόχρονα, ο Θεσσαλός πολιτικός, σε αντίστοιχο μήνυμά του στον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη για την εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται στον Πυργετό επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ότι «η ευγενική μορφή του μεγάλου πατριώτη και αγροτιστή Μαρίνου Αντύπα παραμένει σύμβολο ανθρωπισμού και δικαιοσύνης, που πρέπει να εμπνέει και τις δικές μας όπως και τις επερχόμενες γενιές.

Ένας νέος, που θα μπορούσε να ιδιωτεύσει, αδιαφορώντας για τα μεγάλα ζητήματα του καιρού του, αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και του δοκιμαζόμενου συνανθρώπου του. Ως φοιτητής, πολέμησε ηρωικά στην Κρητική Επανάσταση του 1896 εναντίον του Τούρκου κατακτητή, αποκτώντας, ως αληθινό παράσημο, ένα τραύμα από σφαίρα στο στήθος. Κι αυτό ήταν μόνον η αρχή μιας περιπετειώδους ζωής που είχε ως κίνητρο την προσφορά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όπως ήταν οι εργάτες και οι αγρότες.

Μόνιμη ήταν η επιδίωξή του να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που ήσαν αγράμματοι ή γνώριζαν λίγα κολλυβογράμματα, όπως δείχνει η ίδρυση του Λαϊκού Αναγνωστηρίου στην Κεφαλονιά. Ο μεταρρυθμιστικός του οίστρος εκδηλώθηκε, όμως, σε όλη του την έκταση στο θεσσαλικό κάμπο, σε χρόνια δίσεκτα για την αγροτιά. Και όπως κάθε πρωτοπόρος συνάντησε την αντίδραση που τον οδήγησε στην θυσία. Μια θυσία, ωστόσο, που επιτάχυνε τις εξελίξεις για την αναδιανομή της γης και για την άνοδο του επιπέδου των αγροτών. Και γι’ αυτό μένει πάντα στην μνήμη και στις καρδιές μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ