ΈΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε.ΔΗ.Τ.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, θα ξεκινήσει από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τυρνάβου (Κ.Ε.ΔΗ.Τ.) που θα είναι αφιερωμένο στην θεραπευτική άσκηση, αλλά και στην αξία της άθλησης για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν δύο επιστημονικοί υπεύθυνοι, ο κος Μανάκης Γεώργιος (Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής) και ο κος Ξηρομερήσιος Ανδρέας (Ιατρός –Ειδικός Καρδιολόγος) με αντικείμενο την άθληση, την ιατρική της άθλησης και την καρδιολογία.

Επειδή η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου (υπολογίζεται ότι οι θάνατοι στην Ευρώπη από αυτή την αιτία ανέρχονται 1,7 εκατομμύρια ετησίως) στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, καθώς και την κοινωνική ένταξη και συνειδητοποίηση της σημασίας της σωματικής άσκησης που ενισχύει την υγεία μέσω της αυξημένης συμμετοχής και της ισότιμης πρόσβασης στον αθλητισμό όλων και κυρίως των καρδιοπαθών.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Τ. κος Γιαννόπουλος Ανδρέας ανέφερε:

«Στις µέρες µας έχει αναγνωριστεί η ιδιαίτερη αξία της άσκησης και η συµβολή της στην προάσπιση της υγείας του ατόµου και για το λόγο αυτό εφαρµόζεται ευρέως τόσο ως µέσο πρόληψης όσο και ως µέσο θεραπείας σε µια σειρά από χρόνιες ασθένειες όπως οι δυσλιπιδαιµίες, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η οστεοπόρωση κ.α.

Στο Δήμο Τυρνάβου θα ξεκινήσουμε πιλοτικά το πρόγραμμα με καρδιοπαθείς ασθενείς . Την προηγούμενη χρονιά “χτίσαμε” το πρόγραμμα μέσα από συζητήσεις και αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση να ενεργοποιήσουμε αυτό το πρωτοπόρο για το Δήμο μας πρόγραμμα άθλησης.

Με αυτό το πρόγραμμα καθιερώνουμε κάποιες νόρμες, κάποιους τρόπους φυσικής δραστηριότητας που να είναι αφενός ασφαλείς αφετέρου αποτελεσματικές αλλά και ευχάριστες για τους χρόνιους ασθενείς.

Οι θεράποντες ιατροί οφείλουν να συστήνουν την άσκηση ως ένα µέσο για την αποκατάσταση των ασθενών δεδοµένου του ότι αυτή έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, χαµηλό κόστος, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και προκαλεί αξιοσηµείωτες προσαρµογές που θωρακίζουν την υγεία και προάγουν την ποιότητα ζωής.

Τα εξειδικευμένα προγράµµατα άσκησης αποτελούν ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο µπορεί να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσµατα στην υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ευεξία κάθε ασκούµενου.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ