ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η δήλωση της Ε. Λιακούλη από το προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ που διοργανώθηκε στην Κοζάνη

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγραμματικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη στο προσυνέδριο που διοργανώθηκε στην Κοζάνη σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε με δήλωσή της, τα εξής:

«Οι ενεργειακές παλινωδίες της Κυβέρνησης και ο ενδεής πολιτικός της σχεδιασμός στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας έχουν οδηγήσει τη χώρα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ένα πραγματικό ενεργειακό αδιέξοδο. Ακόμα μια φορά, η υπεύθυνη για την ευημερία των πολιτών Κυβέρνηση της ΝΔ, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αποποιούμενη τις σοβαρές ευθύνες που τις αναλογούν, ρίχνοντας διαρκώς το φταίξιμο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική και μπορεί να διακριθεί δια γυμνού οφθαλμού. Η ενεργειακή κρίση που έχει τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γιγαντώνεται, καθαρά από δική της επιλογή. Μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, η Κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από την βραδυπορούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μεταθέτει τις τελικές αποφάσεις στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής για το τέλος Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, πρότεινε την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και την άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών. Όμως, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθετεί, μέχρι και σήμερα, τις τεκμηριωμένες και στοχευμένες προτάσεις μας, αλλά, αντίθετα, με άκρατη ειρωνεία, μιλάει για την ανυπαρξία ‘λεφτόδεντρων’. Ξεχνάει μάλλον ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προχώρησε στην τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως δημοσιονομική επέκταση, ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είμαστε υπέρ της απανθρακοποίησης με έναν ήπιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, όχι με προχειρότητες και κινήσεις εντυπωσιασμού σαν αυτές που βιάστηκε να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να παραμένει εξαρτημένη από το ξένο φυσικό αέριο, αντί του δικού της εθνικού καυσίμου.

Για να επιτευχθεί η δίκαιη πράσινη μετάβαση, η ενέργεια θα πρέπει να αποτελεί δυνατότητα του κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε πολίτη, και όχι να περιορίζεται στις λίγες μεγάλες εταιρείες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Βασική προτεραιότητα ενός σοβαρού ενεργειακού σχεδιασμού πρέπει να είναι τα Δίκτυα και οι Διασυνδέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές εθνικές ενεργειακές μας πηγές, τις Α.Π.Ε. και κυρίως, θέτοντας όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Ενεργειακής Δημοκρατίας, βασικών στόχων του σοσιαλδημοκρατικού μας προγράμματος.

Απέναντι στον ενεργειακό πελατειασμό της Κυβέρνησης, εμείς απαντάμε με μια πολιτική υπεύθυνη, ρεαλιστική και συγκεκριμένη που δίνει τα κίνητρα στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες, να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει » .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ