ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν η συνέλευση και οι εκλογές του παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο όπου διαμορφώνονται συνθήκες οι οποίες ευνοούν την έναρξη ή/και την επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης.

Τα 2,5 χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού, η ένταση της κρατικής καταστολής, η συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, η δυσκολία πολλών οικογενειών να ανταποκριθούν στα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, όπως τροφή, στέγαση, θέρμανση, η συντήρηση και η έξαρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο φόβος και η απειλή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες οι οποίοι εντείνουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών διεθνώς, στη χώρα μας δε, το ποσοστό αυτό φτάνει το 600%!

Σε αυτές τις συνθήκες παρατηρούμε να μην λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώθηκαν. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έκοψε “κορδέλα” στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στη χώρα μας, στην Αθήνα, επιλέγοντας το δρόμο του αργού και βασανιστικού θανάτου για χιλιάδες εξαρτημένους.

Προσβλέπουν σε οικονομική ανάπτυξη από την κάνναβη -πρώτης ουσίας εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών και κύριας ουσίας χρήσης για το 30% των εξαρτημένων-, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο για την νομιμοποίηση και την «ψυχαγωγική» χρήση της, καθώς αυτό επιτάσσει η κερδοφορία. Αποδυναμώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων απιοειδών που μετατοπίζουν απλά την ουσία εξάρτησης, ενώ τείνουν πλέον να μην αντιστοιχούν καν στο προφίλ της χρήσης ουσιών στη χώρα μας.

Με βάση αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καλεί το λαό και τη νεολαία να παλέψουμε για πλήρη ενημέρωση, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εργαζομένων και όλου του λαού, γύρω από τους μύθους και την πραγματικότητα των ναρκωτικών, της πρόληψης, για προγράμματα απεξάρτησης με ευθύνη του κράτους και με αύξηση της χρηματοδότησής τους. Παράλληλα, όμως χρειάζεται να χτυπηθεί το κοινωνικό έδαφος που πάνω σε αυτό αναπτύσσονται η χρήση και η εξάρτηση. Να αντιμετωπιστεί η σχολικής διαρροή, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανεργία, να ενισχυθεί το λαϊκό εισόδημα, να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Το ΔΣ το οποίο προέκυψε από την πρόσφατη συνεδρίασή του είναι το εξής:

Πρόεδρος: Κιτσιούλης Αλέξανδρος, Κοινωνιολόγος

Αντιπρόεδρος: Σεφεριάδου Αγνή, Ψυχολόγος

Γραμματέας: Μακαντάση Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός

Ταμίας: Συμεωνίδου Κική, Κοινωνική Λειτουργός

Μέλος: Γιασσάρης Γρηγόρης, προπονητής μπάσκετ

Μέλος: Κάππας Κώστας, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής- Ακτινοφυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μέλος: Καρπέτας Γιώργος, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ