ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ…

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ξέρετε ποια θα ήταν μια έντιμη δήλωση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα; «Καταφέραμε να μην καταστρέψουμε το δώρο που έκανε στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018». Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για μια συμφωνία που είχαν πετύχει οι προκάτοχοί τους πριν τέσσερα χρόνια, τότε που η ΝΔ έλεγε πως ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο και η χώρα θα ήταν δεσμευμένη σε μνημόνια μέχρι το 2060.

Να ήταν, όμως, μόνο αυτή η πολιτική εξαπάτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος του ελληνικού λαού; Πριν λίγες ημέρες αθωώθηκε η Ρένα Δούρου για την τραγωδία στη Μάνδρα και καταδικάστηκε η πρώην δήμαρχος της πόλης, η οποία είναι σήμερα αποσπασμένη στη ΝΔ…

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο μαξιλάρι που επιτρέπει σήμερα στην κυβέρνηση να μην πανικοβάλλεται με την πολύ ανησυχητική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Κι αν, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, δημιουργώντας έναν αέρα δεκαετίας ώστε η χώρα να επανέλθει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τότε τα μαύρα σύννεφα θα είχαν απλωθεί πολύ πιο βαριά πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Είναι, όμως, όλα καλά, έστω και χάρη στην υπερπροσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά την αδράνεια της σημερινής; Κάθε άλλο και μολονότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δείχνει διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να στηριχτούν οι οικονομίες και των πιο ευάλωτων κρατών- μελών. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αφήσει αβοήθητη τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τόσο στην πανδημία όσο και με την ακρίβεια. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε νεκρούς από τον κορονοϊό αναλογικώς με τον πληθυσμό, στην υπερβάλλουσα θνητότητα, στους λογαριασμούς ρεύματος και στα καύσιμα κι ο ανεύθυνος πρωθυπουργός με τους ανεύθυνους υπουργούς τους μας μιλάνε για παγκόσμια φαινόμενα. Ναι, είναι παγκόσμια φαινόμενα, όπως «παγκόσμιας κλάσης» είναι και η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των Ελλήνων.

Πώς να μην φοβάμαι, συνεπώς, πως βαδίζουμε ξανά στον ίδιο δρόμο που μας οδήγησε στο μνημόνιο το 2010 και πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μας σερβίρει νέο; Ιδίως όταν βλέπω την ευκολία που μοιράζει χρήματα αυτή η κυβέρνηση στους χορηγούς της και τη δυσκολία με την οποία ανοίγει την κάνουλα για τους πολλούς. Κι αν δεν σχεδίαζαν να αποδράσουν με εκλογές το φθινόπωρο γιατί βλέπουν πως ο χειμώνας δεν βγαίνει με τις πολιτικές τους, τότε τα νοικοκυριά δεν θα εισέπρατταν ούτε τα ψίχουλα που τους πετά τώρα η κυβέρνηση ως αντίδωρο. Θα αποδειχθεί, άλλωστε, και με το Power Pass πως ελάχιστοι θα δουν τα 600 ευρώ που έταξε ο κ. Μητσοτάκης…

Πρέπει, λοιπόν, να απελπιζόμαστε; Όχι, υπό μία όμως προϋπόθεση, οι επόμενες εκλογές να φέρουν την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα κάνει αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: προτεραιότητα να έχουν οι πολλοί κι όχι οι λίγοι. Ο λαός μπορεί, πλέον, να συγκρίνει και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει τη σωστή επιλογή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ