ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Τα βήματα πολιτισμού με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια παρακολούθησε  πλήθος κόσμου στο προαύλιο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη. Σε μια εξαιρετική και άρτια διοργάνωση από το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, αναδείχτηκε περίτρανα η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια εμπνευσμένα με θέματα από την παράδοση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Τεμπών επισήμανε: «Μετά από δύο χρόνια απραξίας λόγω της πανδημίας, φέτος πραγματοποιήθηκε η 4η πολιτιστική εκδήλωση. Ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης,  για μια ακόμη χρονιά, οργάνωσε με μεράκι την μουσικοχορευτική παράσταση με την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Μακρή Γεωργίου και αφηγήτρια την κα Λαμπρινή Παπάζογλου. Συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης, Κατερίνα Γιαννούκα, στα μέλη του συλλόγου, στον Πρόεδρο και στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες της υπέροχης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης  που θα ακολουθήσει».

Ο κ. Μανώλης εξήρε την συμμετοχή όλων τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, οι Βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Βλάχος, ο τοπικός σύμβουλος κ. Στέλιος Παζάρας, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Μ. Χαρακόπουλος: Είμαστε ανάδελφοι, πατριώτες, αλλά και κοσμοπολίτες!

«Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην 4η πολιτιστική εκδήλωση «Βήματα Πολιτισμού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης που πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο του μουσείου Οίνου και Αμπέλου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κ. Κατερίνας Γιαννούκα και ακολούθως το χορευτικό σύνολο των γυναικών της Ραψάνης χόρεψε χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας σε επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Μακρή, ενώ την αφήγηση για τα δρώμενα του γάμου έκανε η κ. Λαμπρινή Παπάζογλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του «που βρίσκομαι στη Ραψάνη, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της πατρίδας μας, με τα γραφικά σοκάκια, τα αρχοντικά και τα πετρόχτιστα σπίτια, μοναδικό μπαλκόνι στον Κίσσαβο. Τη βυζαντινή Ραψάνη των Αγίων Θεοδώρων, τη Ραψάνη του οίνου και του αμπέλου με τα ξακουστά κρασιά, τη Ραψάνη του πολιτισμού και του Καραγάτση. Και θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών για τις εκδηλώσεις αυτές “στα βήματα πολιτισμού” με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που υπενθυμίζουν τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι όλα αυτά που διατήρησαν ασυναίσθητα την ταυτότητά μας, την εθνική μας συνείδηση στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, τα 200 χρόνια από την αποτίναξη του οποίου με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 γιορτάσαμε πέρυσι.

Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες τα έχουν πει όλα. Εδώ διατυπώθηκαν όλοι οι όροι από την πολιτική, την φιλοσοφία, την ιατρική και την αστρονομία μέχρι τις καλές τέχνες. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια τώρα ουσιαστικά αναλύουμε και εμβαθύνουμε σε πράγματα που έχουν ειπωθεί από τους προγόνους μας».

Ο βουλευτής και συγγραφέας κατέληξε λέγοντας «είμαστε, λοιπόν περήφανοι ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι, αλλά κι ως κοσμοπολίτες και χαίρομαι για τις δράσεις πολιτισμού που σχεδόν όλον τον χρόνο -και ιδιαίτερα το καλοκαίρι- πραγματοποιούνται στη Ραψάνη, όχι μόνο από τον Σύλλογο Γυναικών, αλλά και από τη δημοτική βιβλιοθήκη -θυμούμαι πάντα τη στενή συνεργασία μας για τη συντήρηση από τη Βουλή των Ελλήνων του ιστορικού Κώδικα της Ραψάνης. Και πάλι και πολλάκις συγχαρητήρια για τις δράσεις σας». Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Θανάσης Βλάχος και πλήθος κόσμου.

Χρ. Κέλλας: Ευλογία για τη Ραψάνη, ο Σύλλογος Γυναικών

«Με οδηγό την αγάπη σας για τη Ραψάνη και τις παραδόσεις του τόπου μας, κρατάτε ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Είναι ευχής έργον, που μετά από δύο χρόνια και τα περιοριστικά μέτρα, που επέβαλλε η πανδημία, μας δίνεται η ευκαιρία να ξανανταμώσουμε, στηρίζοντας πρωτοβουλίες, όπως τα “Βήματα Πολιτισμού”».
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης, εξήρε την πλούσια και σημαντική δράση τους.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που βρίσκομαι ανάμεσα στις γυναίκες ενός από τους πιο δραστήριους συλλόγους του νομού μας. Ενός συλλόγου, που από το 1999, που ιδρύθηκε, δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει, να πρωτοπορεί και να κρατά ψηλά τη σημαία της εθελοντικής δράσης», δήλωσε ο Λαρισαίος πολιτικός, υπογραμμίζοντας, πως ανάλογες προσπάθειες αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους, έως πριν λίγα χρόνια, επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι κάθε πρωτοβουλία, που προάγει την παράδοση και τον πολιτισμό, είναι γραφική και οπισθοδρομική.
«Οι ρίζες, οι αξίες και τα ιδανικά μας είναι εκ των βασικών συστατικών, που διατηρούν τη χώρα όρθια και παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο, που η χώρα μας καλείται να απαντήσει στην ακραία ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας» τόνισε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ.
Τέλος, ο κ. Κέλλας ευχήθηκε, οι γυναίκες του Συλλόγου να εμφυσήσουν την αγάπη για τον τόπο τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους, ώστε να παραμείνει ζωντανή η πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ