ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ

Δέσμευση του Μ. Χαρακόπουλου να προωθήσει τα αιτήματα της ΕΣΠΕΘ στον υπουργό Αμυνας

«Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει εκτός από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την κλιμακούμενη εξ’ ανατολών προκλητικότητα. Συνεπώς, η σημασία που αποδίδεται στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να συνεπικουρείται και από θεσμικές πρωτοβουλίες που διευκολύνουν το έργο και την καθημερινότητα των γυναικών και των ανδρών που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να διαφυλάττουν την εδαφική μας ακεραιότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ εύλογη την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θέτουν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών -με τους οποίους έχω θεσμικά στενή συνεργασία- και ευελπιστώ οι συντονισμένες προσπάθειές μας να δρομολογήσουν σύντομα λύσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ).

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ενημέρωσαν τον Θεσσαλό πολιτικό για τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διεκπεραίωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην μισθολογική αποκατάσταση των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), οι οποίοι βάση του ν. 4609/2019, στα 30 έτη θητείας προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και στα 35 έτη, κατά την αποστρατεία τους, στο βαθμό του Υπολοχαγού. Όμως, η εναρμόνιση της μισθολογικής με τη βαθμολογική κατάσταση ακόμη εκκρεμεί, με αποτέλεσμα απόστρατοι συνάδελφοί τους με βαθμό Υπολοχαγού να λαμβάνουν σύνταξη Ανθυπασπιστή.

Επιπρόσθετα, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση να ανατεθούν τα περίπολα πυρασφάλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς την συνοδεία ανδρών της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, με απαρχαιωμένα οχήματα και χωρίς τις απαραίτητες προβλέψεις για την ισχύ κανόνων εμπλοκής σε καταστάσεις αντιπαραθέσεων με πολίτες ή επίδοξους εμπρηστές, ενώ θολό παραμένει και το τοπίο σε ότι αφορά τις αποδοχές τους.

Τέλος, τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα της αποστρατείας των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών. Όπως διευκρίνισαν, ειδικά για τις περιπτώσεις συναδέλφων τους που ξεκίνησαν την καριέρα τους στην ηλικία των 28 ετών, η αποστρατεία στα 50 συνεπάγεται με πενιχρές συνταξιοδοτικές αποδοχές και ζήτησαν να λυθεί το θέμα όμοια με την περίπτωση των ΕΜΘ, όπου καταργήθηκαν τα δεσμευτικά όρια ηλικίας που προβλέπονταν στο άρθρο 39 του ΝΔ 445/1973.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεσμεύτηκε να του θέσει εκ νέου τα ζητήματα, ενόψει και της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου αυτά να αντιμετωπισθούν.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους της ΕΣΠΕΘ, ήταν ο πρόεδρος κ. Χρήστος Καρανάσιος, ο αντιπρόεδρος κ. Λεωνίδας Κολονιώτης, ο ταμίας κ. Δημήτρης Κυρίτσης και το μέλος κ. Αντώνης Στεργιούλας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ