ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Μετέφερε άγνωστα προς το παρόν υλικά από τη Σερβία στο Αμαν 

Λίγη μετά τις 11 χθες το βράδυ αεροπλάνο τύπου Antonov κατέπεσε στο Παλαιοχώρι Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροσκάφος επέβαινε 8μελες πλήρωμα και μετέφερε επικίνδυνο φορτίο.

Η ιστοσελίδα Flightradar24.com μετέδωσε ότι πρόκειται για ένα Ουκρανικό Antonov An-12BK που ξεκίνησε την πτήση του από το Νις της Σερβίας με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας και ανήκε στην εταιρεία Meridian Ltd, που ιδρύθηκε το 2003 και είναι από τις πρώτες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες της Ουκρανίας. ΟΠως αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της αναλαμβάνει εγχώριες και διεθνείς μεταφορές φορτίων. Μεταξύ των πελατών της είναι κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και το ΝΑΤΟ για λογαρισμό του οποίου κάνει γρήγορες μεταφορές πολεμικού υλικού και μέσων.

Τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Antonov περίπου 40 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας καταγράφει βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής.
Στο βίντεο, οι κάτοικοι αγωνιούν για την τύχη του αεροσκάφους, καθώς διαπιστώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία του.

«Πού πάει;» ρωτάει μια γυναίκα για να πάρει την απάντηση ότι όπως πηγαίνει θα πέσει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά βλέπουν μια μεγάλη έκρηξη. «Έπεσε» διαπιστώνουν.

«Αχ Παναγία μου έπεσε, λες να έχει σπίτια εκεί;», ακούγεται.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Θράκης, Χρήστος Μέτιος, βρίσκεται από νωρίς στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους Antonov. Πριν από λίγο σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχει αγωνία αν τα υλικά που μετέφερε το αεροσκάφος είναι επικίνδυνα ή πολύ επικίνδυνα. Όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην Καβάλα έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.

“Μίλησα και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και με το κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι εάν το πολεμικό υλικό που μεταφερόταν με το μεταγωγικό αυτό ήταν επικίνδυνο ή αρκετά επικίνδυνο. Αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες, και χημικοί του στρατού και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Αναμένουμε την εκτίμηση αν είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο” ανέφερε.

“Υπάρχει αγωνία, αναμένουμε απαντήσεις” σημείωσε.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή της Καβάλας, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 12 της ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας Meridian ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες, που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τη νύχτα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Μήνυμα από το 112, που θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, για να κρατήσουν κλειστά πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά, ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους, με τον αέρα της περιοχής, δήλωσε τα ξημερώματα, ο δήμαρχος Παγγαίου.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο, καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα, αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone, ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».


Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δε διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Με πληροφορίες από telegraf.rs, dikaiologitika.gr, efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ