ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΑΤΟΜΩΝ

Με παραγωγούς από το Λιβάδι στον Κώστα Σκρέκα ο Χρ. Κέλλας

Την κατά προτεραιότητα αδειοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων, που αριθμούν άνω των 60 ατόμων, ζήτησαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας και ομάδα παραγωγών από τη Δυτική Μακεδονία και το Λιβάδι Ελασσόνας, προκειμένου να ενισχυθούν πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, που αφορούν έργα ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, ότι στην απόφαση υπ’ αρίθμ ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123, που δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου και αφορά τον “καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στην χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών, που έχουν χαρακτηρισθεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, σύμφωνα με το άρθρο 89 του ν. 4951/2022”, οι ενεργειακές κοινότητες που αριθμούν πάνω από 60 μέλη, δεν τυγχάνουν της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης, για την κατά προτεραιότητα αδειοδότησή τους.

Σημειώνεται, πως οι παραγωγοί, που επισκέφθηκαν τον κ. Σκρέκα, εκπροσωπώντας και το Σύνδεσμο Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας, έχουν συστήσει 6 ενεργειακές κοινότητες, που αριθμούν 65 μέλη η καθεμιά, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα. Aφορούν πάνω από 400 οικογένειες, οι 35 από το Λιβάδι, με κύρια ενασχόλησή τους την κτηνοτροφία.

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν στο θετικό αποτύπωμα, σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, που θα αφήσει η λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, προτάσσοντας τη συνολική μείωση του κόστους ενέργειας, τη δημιουργία διαθέσιμων κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων συσκευών και εγκαταστάσεων που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικό κόστος λειτουργίας και κυρίως, την επίτευξη του στόχου της πράσινης ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας, από την πλευρά του, αφού άκουσε τις προτάσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας, απάντησε πως θα εξετάσει τις δυνατότητες ικανοποίησής τους.

Ο κ. Κέλλας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανταπόκρισή του, ενώ δεσμεύθηκε να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους παραγωγούς, μέχρι την θετική έκβαση του θέματος.

Στη συνάντηση στο ΥΠΕΝ, παρόντες από το Λιβάδι Ελασσόνας, ήταν, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Βοσκός”, Τάσος Αντωνίου, οι κ.κ. Βαγγέλης Δαμαλής και Δημήτρης Καβοτάσιος, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ