Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας», έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, την εξωστρέφεια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τιμά, σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, την επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας με την δημιουργία και προβολή ενός βίντεο.

Στο βίντεο αυτό παρουσιάζεται συνοπτικά η περίοδος της ιταλικής- γερμανικής Κατοχής με τις στερήσεις, την πείνα του χειμώνα 1941-42, τους εμπρησμούς χωριών, τις λεηλασίες, τις συλλήψεις και τις εκτελέσεις αμάχων και αντιστασιακών της περιοχής μας. Παρουσιάζεται επίσης η μεγαλειώδης αντίσταση του λαού της πόλης μας, οι αντιστασιακές οργανώσεις και οι μάχες που αυτές έδωσαν με κορυφαίες την ανατίναξη της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη και τη μάχη στον Καράλακα από τους «μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου», με διοικητή τον Βρατσάνο, καθώς επίσης την «μάχη της σοδειάς» από την ταξιαρχία ιππικού του Μίμη Μπουκουβάλα. Τέλος παρουσιάζεται η απελευθέρωση της πόλης μας, μέσα από τα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών της. Το φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει την παρουσίαση είναι παρμένο από το λεύκωμα: «Η μνήμη της πόλης»…..

Το βίντεο, το οποίο θα προβάλλεται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τις 6-8 μ.μ. θα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του μουσείου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ