ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «FROM CHAOS TO COSMOS», ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «MAJOR CITIES OF EUROPE»

Διεξάγεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το Δίκτυο «Major Cities of Europe», διοργανώνουν το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά δια ζώσης, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2022. Το συνέδριο, και τις τρεις ημέρες, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πρακτικές και χρήσεις των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (ΤΠΕ) από «έξυπνες» πόλεις και κοινότητες. Πρόκειται για πρακτικές, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξή των πόλεων, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το Συνέδριο «From Chaos to Cosmos» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala, του ΣΕΠΕ και του δικτύου CIVINET.

Το Δίκτυο «Major Cities of Europe» είναι μια ένωση ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – πόλεων και περιφερειών, που δεσμεύονται στην καινοτομία των υπηρεσιών των πολιτών, αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το συνέδριο απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη ΟΤΑ που αναλαμβάνουν ή και συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, εκπροσώπους επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας καθώς και σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Διοίκησης και Οικονομίας, Χωροταξίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των πόλεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έναν ανοικτό και δημιουργικό διάλογο γύρω από κάθε έννοια η οποία σχετίζεται θεωρητικά και πρακτικά, με το δίπολο «ΤΠΕ – ανάπτυξη έξυπνων πόλεων». Κεντρική έννοια στην εν λόγω σχέση και αιχμή του δόρατος οποιασδήποτε σχετικής στρατηγικής από πλευράς φορέων, θεσμών και πόλεων, είναι η έννοια της Καινοτομίας. Άλλωστε, κάθε πόλη που καινοτομεί είναι μια «έξυπνη» πόλη, και κάθε «έξυπνη» πόλη προτείνει λύσεις, αναπτύσσεται, ευημερεί. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρει ένα σύνολο αλλαγών σε χρήσεις, πρακτικές, συνήθειες, σε όλα τα επίπεδα – προσωπικό, υπηρεσιακό, επιχειρηματικό, διοικητικό, τοπικό και εθνικό- το συνέδριο αποσκοπεί στην «τακτοποίηση του χάους», προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα περιθωριοποίησης των χρηστών όλων των υπηρεσιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του συνεδρίου και την επίτευξη του σκοπού του, είναι η συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου της πολιτικής και του ακαδημαϊκού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμμετέχουν ως εισηγητές στο συνέδριο καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδιαλλαγούν με όλους τους εισηγητές, και να συμμετέχουν σε κάθε ανοικτή, δημιουργική σχετική συζήτηση. Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποια από τα «πρόσωπα κλειδιά» του συνεδρίου, οι οποίοι θα κληθούν, βάσει της ιδιότητάς τους να αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις:

1. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bournemouth, κ. Δημήτριος Μπούχαλης, ο οποίος θα παρουσιάσει τη σημασία της έξυπνης και περιβαλλοντικής νοημοσύνης για τον τουρισμό, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προς το 2030.

2. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», κ. Μιχάλης Χριστάκης, ο οποίος θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία «blockchain» ενισχύει τη συστημική ανθεκτικότητα της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, απέναντι στο «Χάος» των νέων τεχνολογιών.

3. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πάνος Φυτσιλής, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα της δημιουργίας πολύπλοκων οικοσυστημάτων εντός των έξυπνων πόλεων, με επίκεντρο τον πολίτη.

4. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Παόλο Νέζι, ο οποίος θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα «Snap4City», συμβάλει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην εξεύρεση έξυπνων λύσεων, προς επίτευξη της απόδοση των επενδύσεων και πραγματικής βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της πόλης.

5. Ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δεληγιάννης Δημήτρης, ο οποίος θα αναπτύξει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος της Λάρισας, από την εφαρμογή του Προγράμματος «Larissa- Learning City».

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2022, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Υποδοχή – Χαιρετισμοί, στις 10:00

1η ενότητα στις 10:40: Ψηφιακή Ελλάδα και Λάρισα
Speed Dating στις 12:15: Έργα της ΕΕ

2η ενότητα στις 12:25: Μετασχηματισμός, πιέσεις και τάσεις
Γεύμα και επίσκεψη στα περίπτερα στις 14:00

3η ενότητα στις 14:25: Σχεδιάζοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

4η ενότητα στις 15:25: Πλατφόρμες και δεδομένα για πόλεις
Στρογγυλή Τράπεζα στις 16:40: Στρογγυλή Τράπεζα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

5η ενότητα στις 17:40 : Ενδυνάμωση πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών
Στρογγυλή Τράπεζα στις 19:00: Στρογγυλή Τράπεζα για την Ενδυνάμωση πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και δυνατότητα εγγραφής μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

2022 Larissa

Η εγγραφή περιλαμβάνει την παρακολούθηση των εργασιών, καθώς και τη συμμετοχή στα γεύματα, διαλείμματα καφέ, στη δεξίωση υποδοχής του Δημάρχου Λαρισαίων και στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ