Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

Ανακοίνωση του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Πολυτεχνείο 1973: «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «ΕΘΝΙΚ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» Τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα 49 χρόνια μετά.

Όλοι στη συγκέντρωση του εργατικού κέντρου Λάρισας Πέμπτη 17 Νοέμβρη  6 μμ στη  κεντρική πλατεία. 

Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τον Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν «η χούντα είναι πανίσχυρη», ενώ άλλοι …«συμβούλευαν» τον λαό και τη νεολαία να περιμένουν την παρέμβαση άλλων αστικών κρατών, την «αλλαγή εκ των έσω» κ.ά. Η Ιστορία όμως τους διέψευσε.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε «δύσκολο χειμώνα» ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με την οργανωμένη δύναμή του!

Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους «στην αναμονή» και όχι «πρωταγωνιστές» στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

Σήμερα απέναντι σε ένα σύστημα που σαπίζει και δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όρια του βάζει παρά τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που πληθαίνουν γύρω μας, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης.

Το Πολυτεχνείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πείρα που προσφέρει στην αδιάκοπη ταξική πάλη, αφού ο φοιτητικός ξεσηκωμός συνοδεύτηκε άμεσα από την ενεργητική αλληλεγγύη των εργατοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών δυνάμεων κι όχι μόνο στην Αθήνα. Υιοθέτησε, μάλιστα, ως μορφή πάλης τη μάχη του άοπλου λαού ενάντια στον ένοπλο μηχανισμό του κράτους των αστών. Αν και «βάφτηκε» με αίμα, αποτέλεσε την αρχή του τέλους της 7χρονης δικτατορίας. Δίδαξε δε ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαντάζει, δεν είναι αιώνιος ή ανίκητος.

Αντιλαμβανόμαστε και αντιπαλεύουμε τη δικτατορία και το φασισμό ως μορφές διακυβέρνησης που επιλέγουν οι πλουτοκράτες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, επιδιώξεις και σχεδιασμούς τους ώστε να διατηρήσουν την εξουσία τους στην κοινωνία και την εκμετάλλευση του μόχθου του κόσμου της δουλειάς. Όσο κι αν προσπαθούν να τα παρουσιάσουν σαν παρέκκλιση της αστικής δημοκρατίας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία” που ηχούσε στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς την περίοδο της χούντας παραμένουν επίκαιρα, προσαρμοσμένα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης μέσα και έξω από την Ελλάδα. Τιμάμε τους κομμουνιστές, τους άλλους ριζοσπάστες-δημοκρατικούς ανθρώπους, τους νεολαίους της εποχής εκείνης που ύψωσαν το ανάστημά τους στην απριλιανή δικτατορία. Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκφράζονται με δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Κίνα – Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωμα είναι οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ – Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία, η ενίσχυση της πολύμορφης στρατιωτικής ενίσχυσης του ευρωΝΑΤΟικού στρατοπέδου και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με ψηφίσματα – πολεμικά παραληρήματα στην Ευρωβουλή, που υπερψηφίζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κ.ά. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου» και πιθανούς «στόχους» σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντοτε επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία Λαϊκή Κυριαρχία”, για απεμπλοκή από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει…

Ο αγώνας συνεχίζεται με στόχους πάλης :

Αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ! Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Να ακυρωθούν οι ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις!

Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές!

Ούτε σκέψη για δημιουργία νέων! Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Να επιστρέψουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό!

Δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ