Θ. Μαμάκος: Σύγχρονη «διαβούλευση» με παλαιοκομματικές υποσχέσεις

Δήλωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση στο δήμο Λαρισαίων 

Έργα 70 εκατομμυρίων € το 2023 μόνο για την πόλη της Λάρισας υποσχέθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στην διαβούλευση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Τρίτη.

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να δοθεί ο λόγος και στους πολίτες μέσα από αυτή τη διαδικασία, πλην όμως μια διαβούλευση που γίνεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές κάθε άλλο παρά πείθει για τον διαδραστικό της χαρακτήρα. Ιδίως, όταν αξιοποιείται επικοινωνιακά για να εξαγγελθούν έργα 70 εκατομμυρίων € το 2023,μόλις δέκα μήνες δηλαδή, πριν οι Λαρισαίοι οδηγηθούμε στις κάλπες. Και τα οποία έργα αποφασίστηκαν χωρίς καμία διαβούλευση βεβαίως!

Σ’ αυτό το σημείο έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς, πόσες και ποιες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από φορείς και πολίτες, θα ενσωματωθούν τελικά στο τεχνικό πρόγραμμα που θα έρθει προς έγκριση.

Συνεπώς, πώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η διαδικασία της περασμένης Τρίτης; Με τη φράση «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω» ίσως;

«Ένα βήμα μπροστά» γιατί αξιοποίησε τα πλέον σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα της ψηφιακής εποχής για να επικοινωνήσει υποτίθεται με τους πολίτες.

Και «δύο βήματα πίσω» γιατί χρησιμοποίησε αυτή τη σύγχρονη και αμεσοδημοκρατική διαδικασία για να υπηρετήσει ό,τι πιο παλαιοκομματικό χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Υποσχέσεις έργων 70 εκατομμυρίων ευρώ σε προεκλογική περίοδο!

Εννέα χρόνια συμπληρώνει η υπό τον κύριο Καλογιάννη δημοτική αρχή. Κι ενώ θα περίμενε κανείς έναν απολογισμό του έργου της, ακούει για ακόμη μια φορά υποσχέσεις. Ούτε ένα ούτε δύο εκατομμύρια, αλλά έργα 70 εκατομμυρίων στο δεκάμηνο που ουσιαστικά απομένει για την ολοκλήρωση της θητείας του!

Για το καλό της πόλης, ευχόμαστε να γίνουν όλα όσα υποσχέθηκε ο δήμαρχος. Αναρωτιόμαστε όμως. Δήμαρχος, ο οποίος υπόσχεται έργα 70 εκατομμυρίων € στο τέλος της θητείας του, γιατί το κάνει; Μήπως γιατί δε  θεωρεί ικανό να τύχει της επιδοκιμασίας των Λαρισαίων το μέχρι σήμερα έργο του; Σ’ αυτό άλλωστε, συνηγορεί το γεγονός ότι ο κύριος Καλογιάννης στην διαβούλευση προέβη σε επανάληψη υποσχέσεων που είχε δώσει και στις προηγούμενες εκλογές και τις οποίες ουδέποτε υλοποίησε. Η εξαγγελία της δημιουργίας μιας σειράς χώρων στάθμευσης (πάρκινγκ) επί παραδείγματι, έχει γίνει αλλεπάλληλες φορές σε συνεντεύξεις του δημάρχου σε εκπροσώπους όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Λάρισας πριν και μετά τις εκλογές του 2019. Δεν έγινε κάτι δραστικό κι από τον γενικόλογο χαρακτήρα της εξαγγελίας, σε συνδυασμό με τις αναφορές σε λειτουργούντες εδώ και χρόνια χώρους στάθμευσης, δεν φαίνεται ότι θα γίνει. Ό,τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια θα υλοποιηθεί άραγε, μέσα στο επόμενο προεκλογικό δεκάμηνο; Το μενού των εξαγγελιών στην διαβούλευση της περασμένης Τρίτης περιείχε επίσης ασφαλτοστρώσεις και ανακατασκευές δρόμων που εθιμικά γίνονται σε προεκλογικές χρονιές προς συγκυριακό εξωραϊσμό της πραγματικότητας, αλλά και «ακτινωτούς» ποδηλατόδρομους που ΘΑ συνδέσουν τις συνοικίες (ΑΝ και ΟΤΑΝ υλοποιηθούν) με το κέντρο.

Όλα αυτά και άλλα πολλά με την πεποίθηση πως «κλείνοντας την δεκαπενταετία η Λάρισα πρέπει να είναι μία μεσαίου μεγέθους υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή πόλη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος δήμαρχος. Σοφόν το σαφές. Ο κύριος Καλογιάννης χρειάζεται μας λέει μια δεκαπενταετία για να μας παραδώσει τη Λάρισα ως μεσαίου μεγέθους υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή πόλη. Ευσεβής ο πόθος, πλην όμως υποσχέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ σε προεκλογική περίοδο μόνο σε λογική δημάρχου υψηλού επίπεδου ευρωπαϊκής πόλης δεν παραπέμπουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ