ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΥΤΥΧΙΑΣ;

Άλλος θα πάρει το πλοίο της γραμμής Ραφήνα Μύκονος, άλλος θα κάνει διαλογισμό, κάποιος θα τραγουδήσει δυνατά (κι ας είναι φάλτσος) κι άλλος θα βρεθεί στη φύση. Ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, κοινός παρονομαστής για όλους είναι η ευτυχία. Υπάρχουν κάποιες στιγμές, μέρες ή και μεγαλύτερα διαστήματα, που είναι δύσκολα. Εκείνες τις στιγμές μερικές μικρές ή και μεγαλύτερες κινήσεις μπορούν – και με τις ευλογίες της επιστήμης- να μας κάνουν να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι. Ακολούθως θα δούμε μικρά μυστικά, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε μικρές και μεγαλύτερες αναποδιές, όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

  1. Πηγαίντε στην παραλία

Ασχέτως εποχής, ένα ταξίδι στη θάλασσα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Μάλιστα υπάρχουν όχι ένας, αλλά τρεις λόγοι τεκμηριωμένοι από την επιστήμη για τους οποίους, η παραλία είναι πηγή ευτυχίας για ορισμένους ανθρώπους. Ο πρώτος λόγος είναι, ότι σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Δεύτερον μπαίνετε σε νοοτροπία διακοπών και τρίτον προσφέρει την ευκαιρία για εσωτερική ανακατάταξη, ώστε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες καταστάσεις. Κι αν δεν είστε λάτρης της παραλίας, μην ανησυχείτε. Υπάρχει και για εσάς διέξοδος ευτυχίας. Βγείτε στη φύση και αναπνεύστε καθαρό αέρα. Αυτό προάγει την ευεξία όλων λέει η κλινική ψυχολόγος, Aura Priscel De Los Santos.

  1. Σχεδιάστε τις επόμενες διακοπές σας με το καράβι για Ραφήνα Πάρο

Σχεδιάζοντας τις επόμενες διακοπές, κλείνετε τα εισιτήρια για το καράβι Ραφήνα Πάρος και ήδη μια αίσθηση ευφορίας σας πλημμυρίζει. Μπορεί οι καθημερινές δραστηριότητές σας να μη σας επιτρέπουν να φεύγετε σε εβδομαδιαία βάση. Παρόλα αυτά απλώς και μόνο σχεδιάζοντας τις επόμενες διακοπές σας μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα τη διάθεσή σας. Λέγεται η προσμονή των διακοπών και έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία μόλις χρόνια. Η ιδέα και μόνο της διαφυγής μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση χαράς, λέει η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly. Η απλή πράξη του να φανταστεί κανείς ένα επικείμενο θετικό γεγονός επιφέρει αίσθηση χαράς κι ευεξίας.

Μικρές και συχνές ταξιδιωτικές εμπειρίες αυξάνουν την ευτυχία

Μάλιστα για να αποκομίσει κανείς τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την προσμονή των διακοπών, οι ειδικοί συνιστούν την κατάρτιση μιας λίστας με όλα τα οφέλη ενός ταξιδιού. Για παράδειγμα περισσότερη ικανοποίηση από την καθημερινότητα, αναδιοργάνωση της καθημερινότητας, ριζική αλλαγή της ρουτίνας, η γνωριμία με μια νέα κουλτούρα, είναι βιώματα των διακοπών. Αφού εντοπίσετε όλα αυτά που σας κάνουν χαρούμενους στις διακοπές, αναρωτηθείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας αυτές στην καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα μπορείτε να πάτε σε ένα νέο εστιατόριο και να δοκιμάσετε μια διαφορετική κουζίνα. Έτσι και έναν νέο πολιτισμό γνωρίζετε και δε χρειάζεται να ταξιδέψετε. Τέλος αν όντως σκοπεύετε να αυξήσετε τις αποδράσεις σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μικρές και συχνές δόσεις διακοπών όλο τον χρόνο έχουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Δημιουργήστε το δικό σας οπλοστάσιο προϊόντων που προάγουν την ευτυχία

Και αν το να πάρετε το δρομολόγιο Ραφήνα Ανδρος για μια σύντομη απόδραση δεν είναι τόσο εύκολο, υπάρχει ένας άλλος τρόπος. Γεγονός είναι, ότι τα υλικά αγαθά δε μας αγοράζουν την ευτυχία, όμως οι ειδικοί ορκίζονται στην αποτελεσματικότητα των ημερολογίων σε θέματα αυτοανάλυσης. Το ίδιο θετικά ως προς τη διάθεση μπορούν να λειτουργήσουν και διάφορα fitness εργαλεία που σας ωθούν να κινείστε, όπως ο διάδρομος ή ένα σκοινάκι. Τέλος εξίσου ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσουν και οι λάμπες για θεραπεία φωτός. Τι είναι αυτό; Σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, δεν τις έχουμε ακουστά, ωστόσο σε βορειότερες χώρες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Εκπέμπουν φως σε ζεστή απόχρωση, όμοια με το φως του ήλιου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

  1. Γίνεται ξεκάθαροι ως προς το τι προάγει την ευτυχία σας

Η ευτυχία είναι υποκειμενικό ζήτημα για τον καθένα. Γι’ αυτό και κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ολωσδιόλου διαφορετικό νόημα να προσδώσει στην ευτυχία σε σχέση με έναν άλλο άνθρωπο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει κάποιος τι ακριβώς τον κάνει ευτυχισμένο. Μπορεί για κάποιον να είναι λίγες στιγμές απόλυτης ηρεμίας. Για έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να είναι η προσμονή του να ταξιδέψει με το πλοίο Ραφήνα Τήνος.

5 ερωτήσεις για την ευτυχία

Όπως κι βιώνει κανείς την ευτυχία, ακολουθούν 5 ερωτήσεις, που πρέπει να απαντήσει κανείς για να βρει την ευτυχία του, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Andrea Bonior: Τι θα κάνατε αν είχατε μια εντελώς κενή ημέρα; Αν κάνατε μετά από χρόνια μια περίληψη της ζωής σας, πως θα θέλατε να είναι; Για ποιο πράγμα είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε πολύ; Ποιες δραστηριότητες απολαμβάνετε τόσο, ώστε να είστε απόλυτα συγκεντρωμένος κατά την εκτέλεσή τους; Ποια πρόσωπα σας έρχονται κατά νου στο άκουσμα της λέξης «αγάπη»;

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενδοσκόπηση

Ο τρόπος που ξεκινάτε το πρωινό σας, θα δώσει τον ρυθμό και στο υπόλοιπο της ημέρας σας. Για να ξεκινάτε κάθε μέρα θετικά, ρωτήστε 3 τινά τον εαυτό σας: Τι προσμένω με χαρά από τη σημερινή μέρα; Τι μπορεί να με αγχώσει/ στεναχωρήσει σήμερα και πως επιλέγω να ανταποκριθώ σε αυτό; Πως θέλω να αισθάνομαι στο τέλος της ημέρας και τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνω για να το πετύχω; Θέτοντας τέτοια ερωτήματα στον εαυτό μας γινόμαστε οι ίδιοι προπονητές της ίδιας σας της ευτυχίας.

  1. Κάντε πράγματα που παράγουν τις ορμόνες της ευτυχίας

Η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες στέλνουν θετικά- ενισχυτικά της διάθεσης σήματα στον εγκέφαλο. Επομένως κάνοντας δραστηριότητες που τις παράγουν, δίνουμε στους εαυτούς μας μια δόση ευτυχίας. Έτσι εκτός από την προσμονή του ταξιδιού Paros-Santorini, μπορεί κανείς να κάνει τα ακόλουθα παράγοντας τις αντίστοιχες ορμόνες: τραγούδι στο μπάνιο (ντοπαμίνη), μασάζ στον εαυτό μας(οξυτοκίνη), ψεύτικο χαμόγελο (σεροτονίνη) και χορός (ενδορφίνες).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ