ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ

Ανακοίνωση της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Χαιρετίζουμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεπερνώντας το κλίμα αναμονής, πιέσεις, συκοφαντικές επιθέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενους της, βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκα έξω από την Καρδίτσα, τον Τύρναβο, τον Πλατύκαμπο, το Ριζόμυλο και πραγματοποιούν κι άλλες πολύμορφες δράσεις σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας, χρησιμοποιώντας μάλιστα γκλομπς και χημικά. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Τα αιτήματά τους για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος , μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, είναι αυτά που μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα τους και να σταματήσει να πετάει στην εξέδρα τις ευθύνες της, λέγοντας ότι «τα προβλήματα είναι συγκυριακά και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες» και από την άλλη να επικαλείται σαν λύσεις τα ψίχουλα, που δίνονται στο πλαίσιο των σφιχτών «δημοσιονομικών δεδομένων».

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη , γιατί η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που εκτινάσσουν το ενεργειακό κόστος.

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα αιτήματα για αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ρεύματος, με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, ενώ για άλλη μια φορά μέσω του τελευταίου προϋπολογισμού δόθηκαν 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι έρμαια των εμποροβιομηχάνων που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, ακόμα και κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, γιατί, και η σημερινή κυβέρνηση, αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ταυτόχρονα εδώ και 12 χρόνια ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθεί η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, με βάση τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ

Την πολιτική αυτή εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, αφού είχαν για πυξίδα τους τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων και των μεγαλοαγροτών, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα εμπόδια σε χιλιάδες αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και τελικά επιταχύνθηκε η εκτόπισή τους από την παραγωγή.

Αυτήν την πολιτική πληρώνει συνολικά ο λαός, που βλέπει να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Να γιατί ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών χρειάζεται να στηριχτεί ακόμα πιο πολύ αυτές τις μέρες από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.

Στην ίδια πολιτική είναι δεσμευμένος με θέσεις και με έργα ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχει «ανέβει στα κάγκελα», νομίζοντας ότι οι αγρότες δεν έχουν μνήμη. Αλλωστε, ποιος δεν θυμάται ότι το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη όταν καταργήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ; Αλλά και πριν λίγες εβδομάδες στο κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε – κάνοντας την πάπια – τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων !

Ακόμα, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα των μονοπωλίων και της ΕΕ, όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν συμφωνούν ούτε στα αιτήματα, ούτε στις μορφές πάλης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Υπάρχει «καλό» σενάριο για τον λαό και γράφεται με ΚΚΕ δυνατό!

Η ίδια η πείρα, δείχνει ότι, μόνο με τη μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τη κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές της πόλης, μπορέσανε να αποσπάσουνε κάποιες κατακτήσεις.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα αλλά και στις εκλογές είναι η μόνη σίγουρη λύση για να δώσετε τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες σας για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά σας, στήριξε τα δίκαια αιτήματα σας. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα πάρει στις εκλογές που έρχονται , φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων, που θα εγγυάται στον αγροτοκτηνοτρόφο σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό..

Με το ΚΚΕ λοιπόν γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει και ενοχλεί! Η ενίσχυσή του παντού, είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός, για να μείνει η αγροτιά στον τόπο της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ