ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΟ ΚΟΜΒΟ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Το υπόμνημα που απέστειλε στον πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Γ. Μανώλης

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
όταν το 2017 εγκαινιάστηκε το τμήμα της ΠΑΘΕ από Μακρυχώρι μέχρι Λεπτοκαρυά, οι κάτοικοι της Π.Ε. Λάρισας αλλά και των δυο τουριστικών δήμων Τεμπών και Αγιάς βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
Διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε πλέον έξοδος από την ΠΑΘΕ, από την Βόρεια κατεύθυνση για Έλληνες και ξένους, τουρίστες και εκδρομείς.

O Δήμος Τεμπών εδώ και έτη δραστηριοποιείται με υπομνήματα και επισκέψεις σε αρμοδίους φορείς για τη μετατροπή του Ημικόμβου Ραψάνης, στο ύψος του Πυργετού, σε Αμφίπλευρο Κόμβο, έτσι ώστε οι εποχούμενοι στην Εθνική οδό με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα να έχουν έξοδο και στο Δήμο Τεμπών καθώς και στον όμορο Δήμο Αγιάς και για τουριστικούς και για εμπορικούς και οικογενειακούς λόγους.

Η έξοδος αυτή την οποία και διεκδικούμαι εξυπηρετεί και βοηθά:

– Την άμεση δυνατότητα πληροφόρησης για όλη την Π.Ε. Λάρισας (λόγω του κομβικού σημείου).

– Την δυνατότητα πληροφόρησης, πρόσβασης και επίσκεψης στα μεγάλα brand της περιοχής Όλυμπος – Αμπελάκια – Παράλια του δήμου Τεμπών – Κοιλάδα Τεμπών – Δέλτα Πηνειού.

– Την επίσκεψη στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Λάρισας.

– Τη δυνατότητα επίσκεψης στα παράλια του Δήμου Τεμπών, σαν επιλογή και τους παραθαλάσσιους οικισμούς Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό και Κουλούρα.

– Καλύπτει την αναγκαιότητα στάσης όλων των διερχόμενων ομάδων με τουριστικά λεωφορεία αλλά και τους μεμονωμένους που κινούνται από Βορρά με Νότια κατεύθυνση σε πολύωρο ταξίδι.

– Φέρνει σε άμεση επαφή του επισκέπτες με τα μεγάλα επώνυμα αγροτικά προϊόντα.

– Ενδυναμώνει το συνολικό εθνικό τουριστικό προϊόν με την επίσκεψη και στάση στην Κοιλάδα των Τεμπών για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά δημιουργεί και μια νέα πρόταση για έναν αυθεντικό και ανεξερεύνητο προορισμό που στην μετά πανδημία εποχή αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης.

Το πρόβλημα που καταγράφεται είναι έντονο και πολύπλοκο, για την ανάπτυξη αλλά και για την οικονομία που συμπιέζεται σε πολλούς επενδυτές ντόπιους σε μια εποχή τραγικά δύσκολη για όλους.

Δυστυχώς όμως αυτή η αιφνιδιαστική απομόνωση από Βορρά έχει βάλει φρένο στα σχέδια και τις ελπίδες πολλών.

Σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευτική, με 2 επιλογές:

– Να βγει από τον κόμβο του Πλαταμώνα χωρίς καμία σήμανση (που δεν μας έχει επιτρέψει η ανάδοχος εταιρεία) ! και να ακολουθήσει μια δαιδαλώδη διαδρομή μέχρι την Κοιλάδα των Τεμπών

– ή να βγει από τον κόμβο του Ευαγγελισμού μετά την Κοιλάδα των Τεμπών, που χάνονται όλα αυτά τα ανωτέρω συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Και οι δύο επιλογές δρουν ανασταλτικά και μειώνουν την επισκεψιμότητα της αναπτυσσόμενης περιοχής μας. Ακόμη και εμείς οι κάτοικοι της περιοχής, είναι πολλές οι φορές που μπερδευόμαστε και κάνουμε κύκλους στους παράδρομους.

Σας γνωρίζουμε κ. Πρωθυπουργέ, ότι η αρμόδια Υπηρεσία Υπουργείου Μεταφορών μας έχει ενημέρωσε ότι ναι μεν έχει επιλυθεί το θέμα απαλλοτριώσεως (ΦΕΚ 83ΑΑΠ/2016) σχετικής έκτασης γης στο Κόμβο Ραψάνης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, αλλά ότι «δυσκολία» για την παραπάνω μετατροπή αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία των μετωπικών διοδίων στην παλαιά Εθνική οδό στην νότια είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών. Θέση η οποία δεν γίνεται δεκτή από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τεμπών, αλλά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Μοναδική λύση στο πρόβλημά μας είναι η λειτουργία του συστήματος της χιλιομετρικής χρέωσης.

Μας βρίσκει σύμφωνους, η ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κων.
Καραμανλή, με την οποία προανήγγειλε το σύστημα της χιλιομετρικής χρέωσης και ότι τα Διόδια στους αυτοκινητοδρόμους θα αποτελέσουν παρελθόν. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε επί λέξει ότι, «Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Για τα ΙΧ οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση, πάντα βάσει χιλιομέτρων. Με βάση τον σχεδιασμό, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας».

Μα βάση τα παραπάνω νεώτερα δεδομένα σας θέτουμε υπόψη κ. Πρωθυπουργέ το παρόν, για άμεση μετατροπή του ημίπλευρου σε Αμφίπλευρο Κόμβο Ραψάνης δηλαδή και κατά το ρεύμα Θεσσαλονίκη – Αθήνα της Εθνικής οδού.

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για την ανάπτυξη της Χώρας, αλλά και για τις εύκολες προσβάσεις στους προορισμούς της για ανθρώπους και εμπορεύματα, σας ζητάμε να προβείτε σε όποιες ενέργειες θεωρείτε απαραίτητες καλώντας τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημά μας.

Παραμένουμε στην διάθεση σας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ