ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ

Απεργιακή Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, από την μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που κινούνταν στην ίδια γραμμή.

Το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν είναι αποτέλεσμα μιας «κακιάς στιγμής» . Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μετωπική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών που άφησε πίσω της εκατόμβες νεκρών δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις για την αναζήτηση των αιτιών.

Οι ευθύνες βαραίνουν και αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος τους. Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας και αυτές βρίσκονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Για αυτό τον λόγο βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τις οποίες καλείται να πληρώσει για ακόμη μία φορά ο λαός, αυτή τη φορά μετρώντας νεκρούς.

Με αυτή την κατεύθυνση πορεύτηκαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις υλοποιώντας την στρατηγική για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων (οδηγία 440) της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα. Από το 2009 ακόμη(κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ο ΟΣΕ σπάει επιμέρους εταιρείες, ενώ το 2013(κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση με τον νόμο 4199. Στην συνέχεια το 2017(ΣΥΡΙΖΑ) αρχίζει η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Ιταλικό Όμιλο Ferrovite dello Stato Italiane και ολοκληρώνεται το 2019(ΝΔ).

Η μεθοδευμένη προσπάθεια να σβήσουν οι πραγματικές ευθύνες πίσω από το «ανθρώπινο λάθος» είναι εξοργιστική, προκαλεί τη λογική και το συναίσθημα. Οι συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους διαχρονικά καταδεικνύουν αυτές τις επιλογές ως βαθύτερες αιτίες για το δυστύχημα. Καταγγελίες που έχουν να κάνουν :

 Με την τεράστια μείωση προσωπικού που από 14000 αρχικά σήμερα ο εναπομείναν ΟΣΕ μετρά μόλις 735 εργαζομένους με φυσική συνέπεια την εντατικοποίηση,(μέχρι και 25 ημέρες συνεχούς δουλειάς) την κούραση, την καταπόνηση που είναι συνθήκες οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα ενός λάθους, άστοχων ενεργειών όπως επίσης και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

 Για την γενικότερη κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και την έλλειψη συντήρησης.

 Με την μη λειτουργία για χρόνια των φωτοσημάτων , της τηλεδιοίκησης και συστημάτων ασφαλείας όπως το ETCS που προστατεύει από ανθρώπινο λάθος, παρότι είναι εγκατεστημένο στις μηχανές .

 Με το κλείσιμο σταθμών περιφερειακά όπως η περιοχή μας λόγω έλλειψης σταθμαρχών.

 Όλα αυτά την ίδια στιγμή που διαδοχικά τόσο η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει κάθε χρόνο στην ιδιωτική εταιρεία 50 εκ. ευρώ για «επιδότηση άγονων γραμμών»(σύμβαση για 15 χρόνια-συνολικά 750 εκ ευρώ) ενώ μετέφερε και τα χρέη του ιδιωτικοποιημένου ΟΣΕ(14,3 δις ευρώ) μέσω του δημόσιο χρέους στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Ενώ την ίδια περίοδο έχουν καταργηθεί ολόκληρες γραμμές, συρρικνώνοντας το δίκτυο και συνεχίζουν να μειώνονται τα δρομολόγια.

Το ΕΚΝΛ εδώ και καιρό μετά από καταγγελίες εκατοντάδων εργαζομένων της περιοχής που μετακινούνται καθημερινά με το τραίνο για την δουλειά τους είχε αναδείξει τις άσχημες συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί ο σιδηρόδρομος. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες καθυστερήσεις, άθλιες συνθήκες μετακίνησης, με απαρχαιωμένους συρμούς, με υπεράριθμους επιβάτες μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο. Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δεκάδες ατυχήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές και μετράμε πάνω από 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο νόμος του κέρδους και η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών αφήνουν παντού το θανατηφόρο αποτύπωμά τους.

Επιπλέον η πόλη μας έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ΟΣΕ. Η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στην μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικές περιοχές όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, στο ΑΤΑ όπου τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε από 10.000 βολτ, 15χρονος μαθητής, στα ‘’νταμάρια΄΄ της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του, είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που έχει για ‘’θεό’’ τη λογική κόστους-οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους . Το πάγιο αίτημα της πόλης που στηρίζει το ΕΚΝΛ, για υπογειωποίηση των γραμμών που διέρχονται από τον αστικό ιστό συναντούσε μόνιμα την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ , με συνηγόρους τις εκάστωτε δημοτικές αρχές που δικαιολογούσαν αυτή την αδιαφορία με επιχειρήματα περί «τεράστιου κόστους του έργου» και «τεχνικών δυσκολιών» .

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν «ελληνική ιδιαιτερότητα» ή απόρροια της «μη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό πλαίσιο» κα. Στην Ιταλία 12 Ιουλίου 2016 δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν κατά μέτωπο στην Πούγκλια της νότιας Ιταλίας, ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Άντρια , με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 23 άνθρωποι. Στην Ισπανία, στις 24 Ιουλίου 2013, στην περιοχή της Γαλικίας 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 140 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκε .Στην Ουγγαρία το 2013, 33 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν ένα λεωφορείο χτυπήθηκε από τραίνο σε αφύλακτη διάβαση.

Επίσης στην Ιταλία, στις 29 Ιουνίου του 2009 βυτιοφόρο βαγόνι με LPG εξερράγη την ώρα που ο συρμός αναχωρούσε από τον σταθμό Βιατζέριο στην Κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του και τον θάνατο 32 ανθρώπων. Στην Γερμανία το 1998 σε εκτροχιασμό αμαξοστοιχία στο Eschede σκοτώθηκαν 101 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 194.

Συνολικά στην ΕΕ μόνο το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ Σ όπου κάθε δυο βδομάδες ένα τρένο που μεταφέρει επικίνδυνα υλικά εκτροχιάζεται! Το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικών Μεταφορών έχει καταγράψει 54.539 εκτροχιασμούς τρένων μεταξύ 1990 και 2021.

Η θλίψη και η οργή μας να γίνει οργάνωση και αγώνας!

Χαιρετίζουμε τους κυριολεκτικά χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μαθητές, φοιτητές που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την συγκλονιστική συμμετοχή στην αιμοδοσία που οργάνωσαν τα νοσοκομεία της πόλης, που εξέφρασαν την θλίψη και την οργή τους με τις τεράστιες σε όγκο κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το δυστύχημα διεκδικώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα !

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν πρέπει να πνίξουν την οργή που νιώθουν σε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει φέρει θρήνο σε δεκάδες οικογένειες, δάκρυα σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε δεσμεύσεις ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και ότι με αφορμή το δυστύχημα «θα αλλάξουν τα πάντα». Όπως «αλλάζουν» μετά από κάθε τέτοια μεγάλη τραγωδία, μέχρι αυτή να επαναληφθεί. Τώρα είναι η ώρα να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του! Να μην αφήσει αυτό το έγκλημα ούτε να ξεχαστεί, ούτε να συγκαλυφθεί. Με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε να μην συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα, θα παλέψουμε για φθηνές και ασφαλείς μεταφορές.

Η σύγκρουση με την πολιτική και το κράτος που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό, επειδή προστατεύουν τα κέρδη των ομίλων, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά και το μεγαλύτερο χρέος σε όσους σκοτώθηκαν άδικα στο έγκλημα των Τεμπών.

Απαιτούμε:

• Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

• Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.

• Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου όπως η τηλεδιοίκηση, η φωτοσήμανση , το ETCS κα.

• Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Αντικατάσταση όλων των συρμών μεγάλης παλαιότητας με νέους σύγχρονους κι ασφαλείς.

• Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.

• Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

• Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν άμεσα έργα για την υπογειωποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας(άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης & Λάρισας-Βόλου). Μέχρι την αποπεράτωσή τους εξασφάλιση φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις της πόλης μας .

• Άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης , με ευθύνη κι επιβάρυνση της Hellenic Train ,για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας-Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Καλούμε όλα τα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας , τα σωματεία του Δημοσίου Τομέα και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια και την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, τους συλλόγους και την Ένωση Γονέων, σε πρωτοβουλίες για κοινό αγώνα στην βάση των κοινών αιτημάτων και διεκδικήσεων!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ