«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος μιας γεμάτης με εκπαιδευτικές δράσεις σχολικής χρονιάς, σας προσκαλεί στην Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κύκλος της ζωής» – Δημοτικά τραγούδια από τη γέννηση ως τον θάνατο, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στη Νέα Πολιτεία.

Στη μορφή αυτή τα τραγούδια αποδόθηκαν για πρώτη φορά από την ομάδα φοιτητών «Μουσικό Πολύτροπο», την οποία ίδρυσε το 1994 και διηύθυνε μέχρι πρόσφατα ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Καϊμάκης. Όπως τότε, έτσι και τώρα, για την εκμάθησή τους χρησιμοποιήθηκε η παλιά και δοκιμασμένη τεχνική της ακρόασης και της μίμησης, μέσα από την οποία παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά τραγούδια και οργανικοί σκοποί.

Ψηφίδες από το πολύχρωμο ψηφιδωτό της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής ανθολογούνται στον «Κύκλο της Ζωής», μια επιλογή παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα τραγούδια συσχετίζονται με τις όλες φάσεις της ζωής του ανθρώπου: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτας, γάμος, ξενιτιά, θάνατος, (όπως αναφέρει ο κ. Λ. Λιάβας καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε περιγραφή της παράστασης που δόθηκε από το «Μουσικό Πολύτροπο» στο ΕΚΠΑ το 1995).

Η παρούσα σχολική παράσταση αποτελεί μέρος του ομώνυμου εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας με υπεύθυνες τις καθηγήτριες – μέλη του «Μουσικού Πολύτροπου» του ΑΠΘ – Βασιλική Κοσμάνου, Ελένη Κουτή και Αφροδίτη Γκούτζιου και τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος γ1 γυμνασίου που δούλεψαν με μεράκι και υπευθυνότητα, έμπνευση και εργατικότητα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Θα αποδοθούν δραματοποιημένα ως σύνολο νανουρίσματα, παιδικά τραγούδια όπως τα χελιδονίσματα, τραγούδια της αγάπης και του γάμου, που σκοπό είχαν να προετοιμάσουν την ένταξη του νέου ζευγαριού στην κοινότητα. Ακόμη θα παρουσιαστούν τραγούδια για τη χαμένη αγάπη και τη χαμένη πατρίδα, για την ξενιτιά, καθώς και μοιρολόγια. Το μουσικό μας ταξίδι κλείνει με ένα ριζίτικο από την Κρήτη, γεμάτο συμβολισμούς για τη ζωή και την αναγέννηση, η οποία μπορεί να νικήσει το φόβο του θανάτου και να αναδείξει την βεβαιότητα του παραδείσου.

Να σημειωθεί πως και το 2007 είχε δοθεί ανάλογη παράσταση με τους τότε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, ορισμένοι από τους οποίους θα παραβρεθούν στην φετινή μας εκδήλωση! Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι τα τραγούδια μόνα τους, αλλά η σχέση των ανθρώπων με αυτά. Σχέσεις ζυμωμένες μέσα από τον κύκλο της ζωής!

*Το σκίτσο της αφίσας φιλοτέχνησε η μαθήτρια του τμήματος Ευαγγελία Δημοπούλου.

*Συμμετέχουν οι εξής μαθητές: Αγναντής Ιορδάνης, Αγορογιάννη Άννα, Αλμπάλα Έρρικα, Αναστασίου Χαρίκλεια, Ανδριτσόπουλος Βησσαρίων – Μάριος, Αραμπατζής Αλέξιος, Γάκης Γεώργιος, Γαλάνης Νικόλαος – Παναγιώτης, Γεωργοπούλου Σοφία, Γιάνναρου Νίκη, Γιβροπούλου Σοφία, Γιουβρή Αρετή, Γκέρου Σωτηρία-Ανθή, Δαμασιώτη Ραφαηλία-Χριστίνα, Δημοπούλου Ευαγγελία, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Εξάρχου Αγγελική-Ελένη, Ευρενίδη Ελισάβετ-Διονυσία, Ζηλιούδη Ιωάννα, Ζιάκας Αντώνιος, Ζιώγας Κωνσταντίνος, Καβαλλιεράτου Ουρανία, Καπετανοπούλου Αναστασία, Καρανάσιου Ευαγγελία, Καρασίμος Πάτροκλος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ