ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Μπορεί τα μνημόνια που επέβαλαν την δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων να αποτελούν τυπικά παρελθόν, στην πράξη όμως υπάρχουν εργαζόμενοι που εξακολουθούν να βιώνουν πολύ χειρότερες καταστάσεις με εργασιακές συνθήκες και μισθούς που τους απαξιώνουν εργασιακά και ανθρώπινα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφων-δημοσιογράφων που εργάζονται στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, όπου-σύμφωνα με τις καταγγελίες τους- οι εβδομαδιαίες αποδοχές που καταβάλλονται εδώ και δύο μήνες έναντι του μισθού ξεκινούν από το ιλιγγιώδες ποσό των……30 (τριάντα) ευρώ !!! Και αυτά όχι μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Η συγκεκριμένη εργοδοσία μέσω της αλλαγής εταιριών έκδοσης της εφημερίδας και άλλων μεθοδεύσεων, «στραγγαλίζει» τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν, αλλά που ποτέ δεν λαμβάνουν…

Οι συνάδελφοι-εργαζόμενοι, που βρίσκονται στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια και αποδεικνύουν καθημερινά με την εφημερίδα που εκδίδουν την επαγγελματική τους ευσυνειδησία, είναι όμηροι μιας εργοδοτικής τακτικής που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μηδενίσει το εργασιακό κόστος, επικαλούμενη μείωση του τζίρου της εταιρίας που εκδίδει την «Θεσσαλία».

Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργοδότη δεν είναι πρωτόγνωρη. Εδώ και πολλά χρόνια συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί για μη καταβολή δεδουλευμένων και εφάπαξ, αλλά η δικαίωση δεν έφθασε ποτέ μέχρι την τσέπη τους, καθώς τα «παράθυρα» νομοθεσίας είναι πολλά και γνωρίζει άριστα να τα αξιοποιεί.

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας φαίνεται να είναι ανύπαρκτοι και οι εργαζόμενοι να είναι ανυπεράσπιστοι στις πρακτικές του συγκεκριμένου εργοδότη.

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας καλεί τον συγκεκριμένο εργοδότη να αλλάξει τακτική. Καλεί επίσης τα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας να κάνουν το χρέος τους για να πάψουν να υπάρχουν εργοδότες που αντικαθιστούν το μισθό με φιλοδώρημα. Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Περιμένουμε από τον συγκεκριμένο εργοδότη μέχρι τέλους του μήνα να ξεκινήσει την τακτοποίηση των οφειλών των συναδέλφων εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση γνωστοποιούμε ότι η Ένωση Συντακτών θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων εργαζομένων, αλλά και του κλάδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ