ΠΩΣ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα κατάλληλα στρώματα ύπνου είναι το πρώτο πράγμα, στο οποίο τρέχει ο λογισμός κάθε γονέα, που επιδιώκει να εξασφαλίσει έναν ποιοτικό ύπνο στο παιδί του. Άλλωστε όλοι, ακόμη κι όσοι δεν έχουν παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία του ύπνου στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στη συμπεριφορά και την ψυχολογία του. Τα ευρήματα των ερευνών είναι κατηγορηματικά ως προς αυτό. Ο ύπνος έχει έναν συχνά παραμελημένο, αλλά σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στη μαθησιακή διαδικασία.

5 οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου στο παιδί

  1. Εγρήγορση και βελτιωμένη εστίαση: Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται με μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την προσοχή και τη γνωστική λειτουργία. Επομένως ένας καλός ύπνος βοηθά το παιδί να προσέχει το μάθημα και να παρατηρεί τις οδηγίες.
  2. Ενισχυμένη Διαχείριση Συναισθημάτων: Ο κακός ύπνος προκαλεί υπερδιέγερση της αμυγδαλής, της περιοχής του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Τα παιδιά που ξεκουράζονται καλά τείνουν να είναι πιο χαρούμενα και δυνατά.
  3. Διαγωγή… κοσμιοτάτη!: Με την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων βελτιώνεται και η συμπεριφορά του παιδιού. Ένα παιδί με θετική κοινωνική συμπεριφορά είναι πιθανότερο να τα πηγαίνει καλά με την ομήγυρη, να ακολουθεί οδηγίες και να είναι έτοιμο να μάθει.
  4. Καλύτερα στρώματα, καλύτερος ύπνος, καλύτερη μνήμη: Τα σωστά στρώματα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει, ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί κατά τον ύπνο τις αναμνήσεις της ημέρας. Αυτό ενδυναμώνει τις συνδέσεις των νεύρων και βοηθά νέες πληροφορίες να «κολλήσουν» στο μυαλό του παιδιού. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι πίνακες, κανόνες γραμματικής ή επιστημονικές μέθοδοι.
  5. Ενισχυμένη μαθησιακή ικανότητα: Ένα παιδί μαθαίνει και όταν κοιμάται και όταν είναι ξύπνιο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος του παιδιού ανασύρει πιο εύκολα τις νέες πληροφορίες. Σαν αποτέλεσμα το παιδί τις επικαλείται και τις εφαρμόζει, όταν χρειαστεί.

Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν έναν καλό ύπνο

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα: Έρευνες δείχνουν, ότι η διατήρηση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο βοηθά το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα. Επιλέξτε χαλαρωτικές δραστηριότητες και εφαρμόστε τις πριν τον ύπνο, κάθε μέρα με την ίδια σειρά. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα γνωρίζει τι το περιμένει. Ένα καλό παράδειγμα περιλαμβάνει το ζεστό μπάνιο, να αλλάξει ρούχα και να φορέσει πιτζάμες και την ανάγνωση παραμυθιού.

Τροφή για… ύπνο: Δώστε προσοχή στο τι τρώει το παιδί σας τις ώρες πριν τον ύπνο. Θα πρέπει να αποφύγετε τροφές με υπερβολική ζάχαρη, μεγάλα γεύματα και φαγητά με καφεΐνη, όπως σοκολάτα ή κακάο 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο. Αντιθέτως προσφέρετέ του ένα ελαφρύ, υγιεινό σνακ, όπως φρούτα, φυστικοβούτυρο σε ψωμί ή φρυγανιά, ξηρούς καρπούς.

Επαρκής ύπνος με τα σωστά μαξιλάρια ύπνου: Τα μαξιλάρια ύπνου, όπως και τα στρώματα, έχουν καθοριστική σημασία στη διάρκεια του ύπνου. Εδώ χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα του ύπνου. Μια κοινή παρανόηση είναι, ότι τα παιδιά χρειάζονται 8 ώρες ύπνου όπως οι ενήλικες. Στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικές συνήθειες και οι ανάγκες για ύπνο είναι ανάλογες του αναπτυξιακού σταδίου, που βρίσκονται. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) συνιστά τα εξής:

  • Από 4-12 μηνών- διάρκεια ύπνου: 12-16 ώρες
  • Από 1 έως 2 ετών- διάρκεια ύπνου: 11-14 ώρες
  • Από 3 έως 5 ετών- διάρκεια ύπνου: 10-13 ώρες
  • Από 6 έως 12 ετών- διάρκεια ύπνου: 9-12 ώρες
  • Από 13 έως 18 ετών- διάρκεια ύπνου: 8-10 ώρες
  • 18 ετών+ διάρκεια ύπνου: 7+ ώρες

Σβήστε τις οθόνες: Οι συσκευές εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μειώνει τα αποθέματα μελατονίνης του οργανισμού, που ρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό, επίσης γνωστό ως «βιολογικό ρολόι». Όλες οι οθόνες πρέπει να σβήνουν τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Επιπλέον όφελος αποκομίζετε, αν αποσύρετε κάθε οθόνη από το υπνοδωμάτιο.

Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες ύπνου: Οι καλύτερες συνθήκες ύπνου είναι σε ένα δωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 18 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν είναι εφικτή η προσαρμογή του θερμοστάτη, προσπαθήστε να κοιμηθείτε με λιγότερες κουβέρτες ή με ελαφρύτερα ρούχα. Οι κουρτίνες συσκότισης είναι μια καλή επιλογή, αν μπαίνει έντονο φως στον χώρο σας. Τέλος οι λευκοί ήχοι ή η απαλή μουσική στέλνει τα παιδιά στα κρεβάτια τους για ήσυχα και γλυκά όνειρα σε χρόνο ρεκόρ.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ