ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ

Δείτε την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης – Παρεμβάσεις Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε

Φέτος το πρώτο κουδούνι στα σχολεία μας πνίγηκε στη λάσπη της πλημμύρας που δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της καταστροφικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κερδοφορίας των εργολάβων, της λεηλασίας της φύσης και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Δυο εβδομάδες τα σχολεία μας κλειστά παρόλο που ακόμα και εκεί που οι ζημιές ήταν άμεσα ανατάξιμες η εκκωφαντική απουσία του κρατικού μηχανισμού τα εγκατέλειψε αφήνοντας όμως την ιδιωτική εκπαίδευση να λειτουργεί κανονικά.

Και ύστερα ανακοινώθηκε η τηλεκπαίδευση για να αποτελειώσει ότι δεν κατάφερε να σκεπάσει η λάσπη και να κρατήσει για ακόμα τρεις μέρες τους μαθητές μακριά από τα σχολεία τους.

Πόση αδιαφορία από την κεντρική αλλά και την τοπική διοίκηση της εκπαίδευσης που θέλοντας να κρύψουν την εγκληματική τους ανεπάρκεια ανακοίνωσαν τηλεμαθήματα. Πόση υποκρισία όταν λίγες μέρες πριν η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή και σύσσωμη η τοπική διοίκηση ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για τηλεκπαίδευση για να την επιβάλουν αμέσως μετά με στόχο να διαχειριστούν επικοινωνιακά την καταστροφή και να πείσουν ότι το κράτος λειτουργεί.

Πόσο αποκρουστικά απάνθρωπη η στάση της Δ/νσης Λάρισας που αφού αναλώθηκε στο να πιέζει ακόμα και πλημμυροπαθείς εκπ/κούς να βρίσκονται στα κλειστά σχολεία στη συνέχεια προσπαθούσε να εξασφαλίσει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης στα τηλεπαράθυρα του webex με προφορικές-τηλεφωνικές διαταγές σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της. Μάταια όμως!

Οι γονείς και οι μαθητές σε συντριπτικά ποσοστά αρνήθηκαν τον εμπαιγμό παλεύοντας να επουλώσουν τις πληγές τους καταρρίπτοντας την πλασματική εικόνα κανονικότητας που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί.
Και το αποκορύφωμα είναι η πρωτοφανής επίθεση στο σωματείο των εκπαιδευτικών με δελτίο τύπου της δ/νσης αποδεικνύοντας ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι τη συλλογική δράση και έκφραση.

Σε πείσμα όλων των παραπάνω εμείς είμαστε εδώ για να θυμίζουμε σε όλους πως για άλλη μια φορά μπορεί το σχολείο μας να το εγκατέλειψαν πολλοί, το κράτος, οι δήμοι, οι φορείς, έχει όμως δάσκαλο και δασκάλα που δεν το εγκαταλείπει ποτέ.
Ας ξεκινήσουμε με χαμόγελο, με όρεξη με μια τεράστια αγκαλιά για τα παιδιά που φέτος το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Φέτος, το υπουργείο παραδίδει στην κοινωνία ένα σχολείο μικρότερο, υποστελεχωμένο και μια ειδική αγωγή με ελλείψεις στο 60%. Ας μην το αποδεχθούμε ποτέ. Ας μη συνηθίσουμε ποτέ τη διάλυση του θεσμού της παράλληλης που επιχειρείται, ας μην αποδεχθούμε τα 25άρια τμήματα στα νηπιαγωγεία και τις Α΄ τάξεις, τα κλειστά ολοήμερα, τις ελλείψεις σε ειδικότητες, τις χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις Α΄ φάσης.

Σε όλους τους επιμορφωτές που δεν έχουν μπει σε τάξη, στους λάτρεις της γραφειοκρατίας που τη διογκώνουν κάθε χρόνο, στους σφουγγοκωλάριους της αριστείας που νομίζουν ότι η εκπαίδευση βελτιώνεται με φόρμες αξιολόγησης και με την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, στεκόμαστε απέναντι, παραμένουμε με τους δασκάλους της τάξης και της πράξης..

Παραμένουμε με το μυαλό και το βλέμμα στους αναπληρωτές, που αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους στα ΚΤΕΛ, που δεν έχουν να πληρώσουν το airbnb μέχρι να βρουν σπίτι, που ξέρουν ότι σε 9 μήνες θα απολυθούν ξανά…

ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΙΑΖΕΙ Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ

Σήμερα, το επιτελικό κράτος δείχνει καθαρά τα δυο του πρόσωπα, σαν «σκάφος καταραμένο, άρρωστο, ταμένο του Διαόλου». Ανύπαρκτο όταν καίγονται, πνίγονται και δολοφονούνται άνθρωποι, με ακαριαία αντανακλαστικά όταν οι ίδιοι άνθρωποι που πνίγονται, αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Άφησαν τον κάμπο να πλημμυρίσει, τη μισή χώρα να καεί, απουσίασαν εγκληματικά κι αν δεν υπήρχε η αξιοθαύμαστη αυτοοργάνωση του απλού κόσμου και των συλλογικοτήτων θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια θύματα.

Έπνιξαν στα δακρυγόνα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Λάρισα, για να μην ενοχληθεί η Αυτού Μεγαλειότης ο Πρωθυπουργός. Συνέχισαν κανονικότατα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και τις ημέρες της πλημμύρας, σε σημείο, να φτάσουν οι Σύλλογοι Συμβολαιογράφων να ζητούν την προσωρινή αναστολή τους!

Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για τους πλημμυροπαθείς που έχουν χάσει όλο το βιός τους κυμαίνονται από επιδοτήσεις 4 έως 10 χιλιάδων ευρώ το πολύ. Πρόκειται για απόλυτη κοροϊδία από ένα κράτος που τόσα χρόνια τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτα, παρά τις μελέτες και τις προειδοποιήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και μας αφορά όλους. Τα ανθρώπινα θύματα, τα ζώα, οι καλλιέργειες, τα σπίτια.) Ο κάμπος που έθρεφε τη μισή Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξαναγίνει καλλιεργήσιμος.

Για τον Υπουργό Παιδείας, αν πούμε ότι παίζει με τα νεύρα μας θα είμαστε ευγενικοί. Το κολοσσιαίο σχέδιο που εξήγγειλε: να γίνει καταγραφή και αντικατάσταση των βιβλίων που καταστράφηκαν, να σταλούν ψυχολόγοι (οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητοι σε όλα τα σχολεία), να εξοπλιστούν οι μαθητές που έχουν πληγεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και …να γίνεται τηλεκπαίδευση δια πάσα νόσο!

Διδάγματα από την επιδημία, τις πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, την κλιματική κρίση, τα τρένα και τις συγκοινωνιακές μεταφορές
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να ξεκινάει αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, αλλά εσύ να προσλαμβάνεις… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να φταίνε τα πάντα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον μεγάλο όγκο βροχής και τον μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, από την βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς και τον «στρατηγό άνεμο» μέχρι την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος, αλλά ποτέ εσύ.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να εκδίδουν οι επιστήμονες στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις κι εσύ να τα βάζεις με τους… επιστήμονες, να φωνάζουν οι δασονόμοι και οι πυροσβέστες δεκαετίες κι εσύ να τους αγνοείς, να σε προειδοποιούν μέρες πριν οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα κι εσύ να εμφανίζεσαι μετά το κακό για να παραστήσεις τον… διασώστη βατραχάνθρωπο.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να βγαίνεις ως πρωθυπουργός και να δηλώνεις «Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πολύ μεγάλη αναποδιά», να είσαι υπουργός Οικονομίας και να δηλώνεις «Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας». Γιατί σε αυτό το κοινωνικό σύστημα οι ζωές μας δεν αξίζουν ούτε μια δεκάρα.

Εάν επιτελικό κράτος σημαίνει μικρότερο κράτος: λιγότεροι πυροσβέστες, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, καθόλου δασοπυροσβέστες, κανένα αντιπλημμυρικό έργο, καμιά προστασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή, μικρότερο και ασθενέστερο ΕΣΥ, κανένα ψηφιακό σύστημα ασφάλειας στα τρένα κ.ά., τότε όσοι ζουν κάποια στιγμή εντός της επικράτειάς του (πολίτες, πρόσφυγες, μετανάστες, τουρίστες) παίζουν τη ζωή τους στα ζάρια.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΜΑΣ – ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ!

Ελπίδα είναι ο παππούς με τη βάρκα στον Παλαμά που απεγκλώβιζε μόνος του κόσμο στα πλημμυρισμένα, ο άλλος παππούς στην Μυτιλήνη που είχε πέσει στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και φώναζε “να σώσουμε τα μωρέλια μωρέ!”, ο νεαρός με το κίτρινο μπουφάν στο διαλυμένο βαγόνι στα Τέμπη που είπε σε μια τραυματισμένη κοπέλα “πάτα επάνω μου να βγεις έξω” και σώθηκε, εκείνος ο άγνωστος που πήρε σβάρνα τα μαγαζιά στα γύρω χωριά και πλήρωσε με δικά του λεφτά να αγοράσει μπουκάλια νερό να μοιράσει στους εγκλωβισμένους στο χωριό μας, οι ομάδες αλληλέγγυων που έπεσαν με τα μούτρα να βοηθήσουν να καθαριστούν τα πλημμυρισμένα. Οι συλλογικότητες που έβαλαν μπρος να μαγειρέψουν και να ταΐσουν τη Λάρισα, που συγκεντρώνουν τρόφιμα και νερά.

Η δική μας πατρίδα είναι η αλληλεγγύη και αυτά τα χέρια που προσφέρουν, τα χέρια πάνω απ’ τα τσουκάλια. Κι όχι τα χέρια που χτυπάνε, που σπρώχνουν έξω από τον πλοίο τον επιβάτη για να τον πνίξουν, που πουλούν το νερό 5 ευρώ!
Στα σχολεία θα μας λένε πάλι για “αξιολογήσεις”, “αποτιμήσεις” και “δείκτες βελτίωσης” του σχολικού έργου και πως όποιος τα αρνείται αυτά είναι τεμπέλης, αρτηριοσκληρωτικός και φωτοσβέστης και θα μας τα λένε αυτοί που δεν έπραξαν τα στοιχειώδη για να μην χαθούν ζωές ανθρώπινες, ζώα και βλάστηση. Που ανυπομονούν να αξιολογήσουν για να αποδείξει το κράτος πόσο δουλεύει.

Καλή σχολική χρονιά συνάδελφοι. Με δύναμη και κουράγιο. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη αυτή η χρονιά. Μπορεί να μην είναι το σχολείο που ονειρευτήκαμε, ούτε η παιδεία που αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στο όνειρο φτερά, θα σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας, θα τους πάρουμε από το χέρι να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής τους…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ