ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ-ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»

Την συνδιοργάνωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας με τη συνεργασία φορέων

Εκδήλωση αφιερωμένη σε εκείνους της γενιάς του ’40 που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της εποχής τους που ήταν η αποτίναξη του ζυγού της Νέας τάξεως του Άξονα, και ταυτόχρονα η βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των Ελλήνων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και προσκεκλημένοι φορέων την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: Πόλεμος και Αντίσταση στη Λάρισα» και διοργανώθηκε από κοινού από το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Λάρισας σε μια προσπάθεια συνεργασίας κι εξωστρέφειας σχολείων, ενώ υποστηρίχθηκε για μεγαλύτερη εγκυρότητα από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που κοσμεί την κοινή αυλή των δύο σχολείων, το Σύλλογο φίλων του Μουσείου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Την οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί Αρχοντία Γιαννακάκη και Καλλινίκη Θεοδωροπούλου από το Λύκειο, Λίνα Μαλλιοπούλου και Καλυψώ Μπούμπα από το Γυμνάσιο. Για τη χορωδία εργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Εύα Μωυσιάδου στη διδασκαλία και Χρήστος Πουλούλης στα μουσικά όργανα.

Στο πρώτο μέρος, θίχτηκαν οι ενότητες, πώς έζησαν οι Λαρισαίοι την 28η Οκτωβρίου 1940, η Εισβολή στη Λάρισα, η Γερμανική Κατοχή, η Πείνα, η Αντίσταση και οι Φυλακίσεις, η Μάχη της Σοδειάς και η Απελευθέρωση.

Στο δεύτερο μέρος καταβλήθηκε προσπάθεια αφύπνισης μαθητών κι εκπαιδευτικών για τους μηχανισμούς που γεννούν και εκτρέφουν τις πρακτικές του φασισμού και του ναζισμού, στο πλαίσιο προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που υλοποιήθηκε στο 5ο Λύκειο.

Μέσω των ενοτήτων του δευτέρου μέρους-όπως η ιδεολογία του ναζισμού, η διάδοσή του μέσω των ΜΜΕ, η Ναζιστική προπαγάνδα και η «διδασκαλία» στα σχολεία, τα Ολοκαυτώματα και το πείραμα του Μίλγκραμ, στόχος ήταν να συνειδητοποιηθεί ότι για τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι έννοια ανύπαρκτη κι ασύμβατη με το ναζιστικό τρόπο σκέψης και δράσης.

Συγκινητικές ήταν οι βιωματικές παρεμβάσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στα μαρτυρικά χωριά Σκαμνιά και Σαραντάπορο του νομού Λάρισας, για τα οποία μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σκαμνιωτών Τούλα Μουγδή και το μέλος της Κοινότητας Σαρανταπόρου, Ιωάννης Ντάλλας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση στο φουαγιέ του Ωδείου με θεματικές, «Η Λάρισα στον πόλεμο» και «Ο καλλιτέχνης αγωνιστής της Αντίστασης Δημήτρης Κατσικογιάννης», ο οποίος με το τουφέκι του πολεμούσε, και με το πινέλο και το μολύβι του ζωγράφιζε τους ανώνυμους ήρωες του αντιστασιακού αγώνα.

Παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου: Μαρία Αραμπατζή(Γ4), Ορφέας Γδούπος(Γ1), Μαύρα–Γεωργία Γκαρά(Γ4), Κωνσταντίνα-Ευαγγελία Καραΐσκου(Β1), Στέργιος Κουτσουνάκης(Β3), Αρετή Μπολέτη(Β2), Δέσποινα Νταβούρα(Γ6), Αλέξανδρος Σιμούλης(Γ3), Θωμαΐς Συργκάνη(Γ6), Κωνσταντίνα Τζίντζιου(Β5) και οι μαθητές του Λυκείου : Γεωργία Αραμπατζή, Μαρία Διανελλάκη, Σωτηρία Παλαιομίχα, Ζαχαρίας Στεργιούλης, Ελεάννα Τσαρμποπούλου, Αθανάσιος Τσιαγκάλης.

Ορχήστρα:

Κιθάρες: Αθανάσιος Κόκκας, Νικόλαος Πάνος, Χρήστος Πουλούλης

Βιολιά: Κωνσταντίνα Τσιγάρη, Ασημίνα Μωραΐτου

Ντέφι: Άρτεμις Παπαδοπούλου

Αρμόνιο: Εύα Μωυσιάδου

Στη χορωδία μετείχαν: Από το Γυμνάσιο:

Μάγκυ Καραούλη(Γ2), Χριστίνα Μάνδαλου(Γ2), Ρέα Κυρίτση(Γ2), Ματίνα Αγγέλη(Γ4), Κατερίνα Καραβέντζα(Γ5), Παναγιώτα Κουτζαηλία(Γ5), Κατερίνα Μπέλλου(Γ5), Παρασκευή Ντενέκο(Γ6), Άρτεμις Παπαδοπούλου(Γ6), Ισαβέλλα Τέγου(Γ6) και από το Λύκειο: Σοφία Δαρδαγάνη(Β1), Ρεγγίνα Τσέκα(Β2), Κωνσταντίνα Τσιγάρη(Β2), Ειρήνη Βιεννά(Γ1), Εύη Γκάτα(Γ1), Θεοδώρα Ντιντή(Γ3), Βασιλική Γκουντρουμπή(Γ1), Κατερίνα Καρατζά(Γ2), Αθανασία Σακελάρη(Γ5), Ζωή Χατζηκωστή(Γ5).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, Δημήτριος Δεληγιάννης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Νικόλαος Ζέρβας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χρήστος Λενούτσος, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου, Ζωή Δεληζώνα. Την παρακολούθησαν επίσης σύμβουλοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, καθώς και εκπρόσωποι γονέων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ