ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Συγκέντρωση στο χώρο του Μπλόκου Πλατυκάμπου πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, εντείνοντας την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Μιλώντας εκ μέρους Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατυκάμπου, ο Γιάννης Μπακαλόπουλος και ο Άγγελος Τζιαμαλής, εξέφρασαν την αγωνία χιλιάδων αγροτών για τα 180.000 στρέμματα που παραμένουν κάτω από τα νερά, για την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος και έργων για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν την κυβέρνηση που αρνείται να ορίσει άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιοώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες κινήθηκαν προς την εθνική οδό με στόχο την πραγματοποίηση ενός συμβολικού αποκλεισμού της ΠΑΘΕ. Λίγο πριν την ΠΑΘΕ οι αγρότες συνάντησαν τον αστυνομικό φραγμό με κλούβες, με 6 διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό», την «πνιγμένη» αγροτιά. Παρά τη διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτραπεί η συμβολική κινητοποίηση, με τους αγρότες να καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «κατεστραμμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως εχθρός από το κράτος».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι « η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζει ως εχθρό-λαό, ειδικά αγρότες που έχουν χάσει τα πάντα από τις πλημμύρες , από τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν υλοποίησε αυτή και όλες οι άλλες κυβερνήσεις. Μέσα σε μια νύχτα έφεραν 6 κλούβες των ΜΑΤ την ώρα που 5 μέρες δεν μας δίνουν καμιά απάντηση για το αν θα συναντηθούμε ή όχι. Η κυβέρνηση δεν δείχνει σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που δεν ξέρουν αν θα έχουν εισόδημα, αν θα ξαναδουλέψουν, αν θα θρέψουν την οικογένεια τους. Αντί να δώσουν λύσεις στον αγώνα αξιοπρέπειας και επιβίωσης μας , μας στέλνουν τα ΜΑΤ. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι το επόμενο διάστημα με τους αγώνες μας το επόμενο διάστημα, με τη μαζικότητα μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Δεν μπορεί 100 μέρες μετά τις πλημμύρες να μην υπάρχουν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματα μας. Αύριο θα κάνουμε συνέλευση στις 5:00 μ.μ. στο μπλόκο για να δούμε πως συνεχίζουμε».

Αιτήματα επιβίωσης

Τα αιτήματα που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες τους, είναι αυτά που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Χρονοδιάγραμμα και έργα , όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των χωραφιών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο.
  • Πλήρη αποζημίωση, αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
  • Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ότι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
  • Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι – καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια – ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
  • Να υπάρχει άμεσα αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλευρό των αγροτών, που βρίσκονται για 6η συνεχόμενη μέρα στο μπλόκο, βρέθηκαν χθες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο σύλλογος φοιτητών Νοσηλευτικής, η επιτροπή πλημμυροπαθών ΑΤΑ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε εκφράζοντας την στήριξη στα αιτήματα και τον αγώνα των αγροτών, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, οι δήμαρχοι Κιλελέρ και Αγιάς, Θανάσης Νασιακόπουλος και Αντώνης Γκουντάρας αντίστοιχα.

ΦΩΤΟ: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ