Οι θερινές εκπτώσεις συνεχίζονται με φθινοπωρινές προσφορές

Ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

 Οι θερινές εκπτώσεις μπορεί να έφεραν περισσότερο κόσμο στα μαγαζιά, δεν αύξησαν όμως τον τζίρο, η μείωση του οποίου κυμάνθηκε σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα, αφού η βελτιωμένη εικόνα της έναρξης περιορίστηκε τελικά στο πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων.

Είναι ολοφάνερο ότι, οι καταναλωτές ήταν διστακτικοί και πιο προσεκτικοί στις αγορές τους, παρά το γεγονός ότι οι φετινές εκπτωτικές τιμές ήταν κατά   7%-8% φθηνότερες από πέρσι, σε πολλά καταναλωτικά αγαθά.

Παρά την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα,  όλοι οι κλάδοι του λιανεμπορίου κατέγραψαν λιγότερες πωλήσεις, χωρίς διάκριση σε μικρά και μεγάλα καταστήματα.

Το σύνολο των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, αφού ο φετινός μέσος όρος της πτώσης ξεπέρασε το 25%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων, που προχώρησαν σε διεξοδικές έρευνες στις περιοχές τους, προκύπτει ότι ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαίωσαν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δήλωσαν ότι ο τζίρος τους παρέμεινε στα ίδια περσινά επίπεδα.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα ποσοστά εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων ταυτίστηκαν με την πτώση του τζίρου.

Η ανάγκη  διαχωρισμού της περιόδου των προσφορών από την περίοδο των εκπτώσεων, είναι κάτι που οφείλουμε να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση, ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράσει φθηνά, όποτε επιλέγει εκείνος και όχι όποτε θέλουμε εμείς.

Οι εκπτώσεις ουσιαστικά συνεχίζονται στην αγορά με τα 10ημερα προσφορών, βάσει του αρ.15 του ν. 802/1978, όπως τροποποιήθηκε από τους Νόμους 3377/2005, 3557/2007 και 3769/2009.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ