Πρότυπο πρόγραμμα για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες στον Τύρναβο

Με μεγάλη επιτυχία λειτουργεί για τέταρτη χρονιά στο δήμο Τυρνάβου το τμήμα αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης όπου συμμετέχουν 60 μαθητές του δήμου δωρεάν. Σε πρόγραμμα απογευματινών ωρών, γίνεται συστηματική αποκατάσταση δυσκολιών των μαθητών από ειδικούς εκπαιδευτικούς αλλά και στήριξη γονέων από ψυχολόγο με σκοπό όχι μόνο τη βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών τους αλλά και την αντιμετώπιση  κάθε δυσκολίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος βασίζεται στη χρήση υπολογιστών και ειδικού προγράμματος συνθετικής ομιλίας, ώστε μαθητές με δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή και αποκωδικοποίηση του λόγου να βοηθηθούν αποτελεσματικά, αλλά και να αυτονομηθούν.

Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους φορητούς υπολογιστές, με βοηθητικά προγράμματα και κυρίως συνθετική ομιλία που τους βοηθάει να διαβάζουν κάθε ψηφιακό κείμενο και βεβαίως τα βιβλία του σχολείου. Ο υπολογιστής  «διαβάζει» με πολύ καλή άρθρωση και σε ταχύτητα που ρυθμίζεται, κάθε μάθημα του σχολείου και οι μαθητές με ακουστικά  έχουν πρόσβαση στη μάθηση ενώ παράλληλα ασκούνται στις διάφορες δεξιότητες. Η μέθοδος υποστηρίζεται από τον ειδικό παιδαγωγό Δ. Χουλιαρό και εφαρμόζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο από τις δασκάλες ειδικής αγωγής.

Πέρα όμως από τη χρήση και εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στο τμήμα οι μαθητές έχουν την απαραίτητη βοήθεια ώστε να μάθουν να χειρίζονται σωστά τις δυσκολίες τους, με στρατηγικές, που μακροχρόνια θα έχουν θετικές επιδράσεις στην αυτοπεποίθησή και αυτοεκτίμησή τους.

Πριν από ένα χρόνο έχει ξεκινήσει και τμήμα αντιμετώπισης δυσκολιών ειδικής αγωγής με περιπτώσεις όπως αυτισμού, νοητικής στέρησης, δυσαρθρωσίας, σύνδρομο Down κλπ. με εκπαιδευτική αντιμετώπιση και βοηθητικά μέσα ομιλίας, μέσω υπολογιστή.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης των γονέων έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν και οι ίδιοι τα παιδιά τους.

Αυτοί είναι ακριβώς οι λόγοι που η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε παγκοσμίως και μάλιστα με σκοπό να εφαρμοστεί ευρύτερα από περισσότερους δήμους και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση επειδή είναι η μοναδική που υλοποιείται από Δήμο.

«Το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», δηλώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Μέριμνας κυρία Τσούτσα Στέλλα,  «στοιχίζει στον Δήμο Τυρνάβου 1.500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί και βέβαια ο Δήμος μας δεν έχει λάβει ως τώρα καμιά επιχορήγηση από κανένα κρατικό φορέα. Η προσπάθεια αυτή είναι πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα και για τη νέα σχολική χρονιά το κέντρο θα υποδεχθεί και τα παιδιά με «ιδιαίτερες ανάγκες» στο νέο διαμορφωμένο χώρο του κάτω ορόφου».

Υπεύθυνος του τμήματος και της λειτουργίας του είναι ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χουλιαρός. Για την καινοτόμο δράση του στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ειδικής αγωγής τα τελευταία χρόνια, πήρε το πρώτο βραβείο στην επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων το Σάββατο 13-3-2010 στην Αθήνα  με τίτλο: «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση».

Σημαντική διάκριση τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Δήμο Τυρνάβου, η παγκόσμια βράβευση από τον οργανισμό ACCESSIT στο Λονδίνο σαν μια από τις 44 καλύτερες εκπαιδευτικές δράσεις στον κόσμο και φυσικά πρώτη στην Ελλάδα η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος με τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρωτοποριακών ψηφιακών προγραμμάτων.

Η υλοποίηση και η παγκόσμια αυτή διάσταση ξεκίνησε από την εφαρμογή του στο δήμο Τυρνάβου στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής. Το παράδειγμα αυτό ακολουθούν σήμερα πάρα πολλοί δήμοι και περιφέρειες σ όλη την Ελλάδα καθώς εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος .

Το υπουργείο Παιδείας μάλιστα, βλέποντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα εκφράζει σήμερα ενδιαφέρον για την ευρεία χρήση του προγράμματος ομιλίας μέσω υπολογιστών στα σχολεία ώστε να φτάσει στη σχολική τάξη και μια μεγάλη μερίδα μαθητών στην γενική και ειδική αγωγή να βοηθηθούν.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο δήμο Τυρνάβου, καθώς επίσης το γεγονός ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι μαθητές απ’ όλο το Δήμο, τιμά ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο καθώς  αποτελεί ιδιαίτερη καινοτομία στην αναβάθμιση της δυσκολίας και αναπηρίας των μαθητών και φωτεινό παράδειγμα ευαισθησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ