Το “φεγγάρι στη ρόδα” παιχνίδι πόλης από τους ποδηλάτες της Λάρισας

«Τρίτη 11.10.2011… Πανσέληνος, οι δάσκαλοι χάνονται στα στενά της πόλης, οι camera-τρίποδες περπατούν στα τέσσερα, οι πολυκατοικίες αρχίζουν τα μπετόν ροχαλητά, οι δρόμοι σιγοντάρουν τη ζεστή τους αναπνοή και ‘συ έχεις μπροστά σου δυο ώρες …ψάχνεις το «X» απεγνωσμένα, το φεγγάρι σου λέει πως στο ποτάμι θα βρεις το δάσκαλό σου, και ο σκηνοθέτης θέλει το γκρο πλαν απ’ τα τελευταία καρέ της διαδρομής… …το φεγγάρι είναι στη ρόδα!».

Το φεγγάρι στη ρόδα είναι μία Κρητική ρήση που υποδηλώνει την πανσέληνο. Η ρήση αυτή έγινε ο τίτλος ενός παιχνιδιού πόλης με ποδήλατα που διοργανώνεται εδώ και 5 χρόνια με τεράστια επιτυχία από τους ποδηΛάτρεις Χανίων. Εκτός από παιχνίδι, το φεγγάρι στη ρόδα είναι και ταινία μικρού μήκους. Οι Ποδηλάτες Λάρισας αποφάσισαν να παίξουν το παιχνίδι αυτή την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, ξεκινώντας από τις 8:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ποδηλάτη-ισσα και γίνεται με σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τους συμπολίτες μας και τους λοιπούς συμμετέχοντες, ενώ οι μικρότεροι φίλοι μας δηλαδή από 16 ετών και κάτω μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με την συμμετοχή στην ομάδα τους κάποιου ενήλικα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάθε παίκτης να μαζέψει γράμματα της αλφαβήτου, να φτιάξει με αυτά λέξεις, να βγάλει τον ηθοποιό σταρ που κρύβει μέσα του και να κερδίσει.

Το παιχνίδι/ταινία απαρτίζεται από τους ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ που είναι ο καθένας, τους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ που είναι οι τύποι με τα κίτρινοπράσινα γιλέκα, τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ που είναι οι τύποι με τα πορτοκαλί και τις κάμερες και φυσικά ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ αυτοπροσώπως, αλλά… με φωνή. Με λίγα λόγια το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην αφετηρία (Κεντρική Πλατεία), και εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες των 5 ποδηλατών. Οι εμφανιζόμενοι συμμετέχοντες χωρίς ομάδα θα τοποθετηθούν τυχαία σε ομάδες που δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό αυτό με σκοπό και οι τυχόν ελλιπείς ομάδες να συμπληρωθούν. Δάσκαλοι και Κινηματογραφιστές φεύγουν πρώτοι και τούς δίνονται 10 λεπτά να “εξαφανιστούν” μέσα στην πόλη. Αμέσως μετά, στις 9.00 μ.μ., έρχεται η σειρά των συμμετεχόντων, οι οποίοι με τους συμπαίκτες τους ξεκινούν την φεγγαροποδηλατάδα / κυνηγητό που θα διαρκέσει δύο ώρες. Κυνηγάν τους διασκορπισμένους Δάσκαλους με σκοπό να τους πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα γράμματα, που το καθένα δίνει και συγκεκριμένους πόντους! Κυνηγάν / τους «κυνηγούν” τους Κινηματογραφιστές οι οποίοι μοιράζουν για τους σκοπούς του σεναρίου σούπερ γράμματα με τριπλάσιους πόντους και προτείνουν στους συμμετέχοντες να υποδυθούν ρόλους για να φλερτάρουν ακόμα στενότερα με τα βραβεία Χρυσή Ρόδα α’ αντρικού και α’ γυναικείου ρόλου. Για εκείνο λοιπόν το βράδυ «η αξιοπρέπειά» των παικτών αξίζει λιγότερο από τα γράμματα των κινηματογραφιστών, και να το κάνουν ό,τι και να τους ζητήσουν, αν θέλουν τους τριπλούς πόντους. Και το φεγγάρι μέσα σ’ όλα αυτά, στρογγυλό και φωτεινό. Μιλάει μέσα από το ραδιόφωνο και φωτίζει τις θέσεις των Δασκάλων αλλά και των Κινηματογραφιστών. Απαραίτητο λοιπόν είναι οι παίκτες να έχουν ραδιοφωνάκι (π.χ. από κινητό τηλέφωνο), και να συντονιστούν από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 στο ραδιοφωνικό σταθμό Palace 91.4 FM και στην εκπομπή “By Night” με τον Γιώργο Τσαγγαλά. Μετά το πέρασμα των δύο ωρών, οι παίκτες κάθε ομάδας συγκεντρώνονται ξανά στην πλατειά και έχουν στη διάθεσή τους μισή ακόμη ώρα για να σχηματίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις, ώστε να διεκδικήσουν τα έπαθλα. Κερδίζει το μεγαλύτερο άθροισμα πόντων επί των σχηματισμένων λέξεων. Τα δώρα που θα μοιραστούν στους νικητές είναι προσφορά των επιχειρήσεων IKEA, Art & Design, Playful, Πρίσμα και Γραμμικό.

“Καλό θα είναι όλοι οι συμμετέχοντες να φροντίσουν το ποδήλατο τους να είναι ετοιμοπόλεμο. Επίσης, να πάρουν μαζί τους, εκτός από το ραδιοφωνάκι, ένα στυλό, ένα κόκκινο φωτάκι ποδηλάτου και το κυριότερο την πιο παιδική τους διάθεση (όπου και αν την έχουμε όλοι καταχωνιάσει) αφήνοντας σπίτι τα προβλήματα της καθημερινότητας και να παίξουν μαζί μας! Μπέρδεμα; Ελάτε κι όλα θα ξεμπερδέψουν…”, λένε οι ποδηλάτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ