Ανησυχίες για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον κάμπο

Πληροφορίες επιθεωρητών περιβάλλοντος οι οποίοι κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός μεγάλου «νεκροταφείου» τοξικών αποβλήτων στον κάμπο της Λάρισας, επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» που μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες για την ύπαρξή του σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αρμενίου… Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός σε δηλώσεις του στον «Κ.Κ.» υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων για τη διαπίστωση της ύπαρξης ή όχι εξασθενούς χρωμίου σε όλα τα δίκτυα πόσιμου νερού της Θεσσαλίας.

ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

Στο ρεπορτάζ της η «Ημερησία» αναφέρει τα εξής:

«Για ύπαρξη ενός μεγάλου «νεκροταφείου» τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων στην πεδιάδα της Λάρισας κάνουν λόγο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο το εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε στο χωριό Αρμένιο να οφείλεται εκτός από τα θαμμένα απόβλητα και σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Οι επιθεωρητές με ελάχιστο πλέον προσωπικό λόγω εφεδρείας και με τις βενζίνες από την… τσέπη τους, έφτασαν στην περιοχή και εδώ και αρκετές ημέρες ψάχνουν τις αιτίες τις ρύπανσης. Εκτιμούν ότι στην περιοχή του Αρμενίου υπάρχει ένα μεγάλο «νεκροταφείο» όμοιο ίσως και μεγαλύτερο από αυτά που εντοπίστηκαν στο Συκάμινο Ωρωπού και στην Κορινθία, όπου θάβονται τοξικά βιομηχανικά απόβλητα που φτάνουν εκεί παράνομα από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εκφράζουν ακόμη υποψίες και για τη μονάδα αποχρωμίωσης αεροπλάνων της Ελληνικής Αεροπορίας καθώς κι ένα εργοστάσιο αρμάτων μάχης του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, αυτές είναι οι πιθανές πηγές της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο καθώς δεν υπάρχει άλλη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή ενώ (συνδέουν τις υποψίες τους και με την περίπτωση της ΕΑΒ στον Ασωπό όπου αποδεδειγμένα (με επίσημη έκθεση των επιθεωρητών τον περασμένο Μάιο) η δραστηριότητας της εταιρείας συνδέεται με τη ρύπανση του ποταμού. Μάλιστα, έχουν εντοπίσει ήδη κρυφούς αγωγούς που ξεκινούν από τις στρατιωτικές μονάδες. Οι επιθεωρητές εκφράζουν μάλιστα φόβους για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με το άκρως επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο σε μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή του Αρμενίου, θυμίζοντας την περίπτωση του Ασωπού όπου η μόλυνση του ποταμιού προκάλεσε και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε ακτίνα 30 χλμ.

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΝΕΡΟ

Στο Αρμένιο της Λάρισας εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο με μετρήσεις του ΙΓΜΕ και τοπικών φορέων στο δίκτυο ύδρευσης και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει για πόσο καιρό οι 17.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έπιναν καρκινογόνο νερό. Οι κάτοικοι μάλιστα της περιοχής αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων από καρκίνο, κάτι που έχει παρατηρηθεί και στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει την επιστημονική κοινότητα και την Ε.Ε που θεωρούν ότι και η παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου είναι επικίνδυνη ή να παραδειγματιστεί από την πολιτεία της Καλιφόρνια που πρώτη στον κόσμο έθεσε αυστηρά όρια στο 0,01 mg ανά λίτρο και επιτρέπει έτσι σης δημοτικές αρχές να κρύβονται πίσω από το όριο των 50 mg/1 που αφορά όμως το ολικό χρώμιο χωρίς να ερευνούν την ύπαρξη του εξασθενούς. Πάντως, έντονο προβληματισμό προκαλεί η εμπλοκή και πάλι μονάδων του Στρατού. Στον Ασωπό, οι επιθεωρητές θεωρούν ότι το εργοστάσιο της ΕΑΒ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μόλυνση με εξασθενές χρώμιο, ωστόσο αναφέρουν πως λίγα πράγματα έχουν γίνει προς τη συμμόρφωση της εταιρείας ενώ και τώρα στη Λάρισα εμπλέκονται και πάλι δύο στρατιωτικές μονάδες. Εξάλλου, ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς ανακαλύψεις «νεκροταφείων» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κανείς δεν γνωρίζει πόσα τελικά είναι αυτά και για πόσα χρόνια τόνοι τοξικών αποβλήτων έχουν θαφτεί μολύνοντας τα υπόγεια νερά και κατ’ επέκταση θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιθεωρητών, περίπου το 1/3 των βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας καταλήγουν σε παράνομες χωματερές ενώ ακόμα το 1/3 φαίνεται ότι καταλήγει μέσω ενός μαφιόζικου κυκλώματος σε άλλες βιομηχανίες της χώρας και των Βαλκανίων και χρησιμοποιούνται ως καύσιμο. Μόνο το υπόλοιπο 1/3 φαίνεται ότι καταλήγει σε νόμιμες μονάδες επεξεργασίας».

Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του  ΙΓΜΕ βρίσκεται ο δήμος  Κιλελέρ για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το νερό στο  Αρμένιο. Και ο δήμαρχος  κ. Ρίζος Κομήτσας αναμένει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για να πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το ΙΓΜΕ που έλαβε δείγματα από 15 γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραμένει το χρώμιο, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την υδροδότηση των κατοίκων του Αρμενίου από άλλες καθαρές γεωτρήσεις. «Στο δήμο Κιλελέρ δεν είναι μόνη περιοχή όπου παρουσιάζονται προβλήματα στο νερό. Προβλήματα με την ποιότητα του νερού αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στο Ψυχικό, στο Μαυροβούνι , στην Κυπάρισσο και στο Ζάππειο από υψηλά ποσοστά νιτρικών. Οι  περιοχές αυτές γίνεται  προσπάθεια να υδροδοτηθούν από το δήμο Λαρισαίων και ειδικότερα από τη ΔΕΥΑΛ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί. Για τη λύση του προβλήματος έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας», σημείωσε ο κ. Κομήτσας χωρίς να κρύβει την αγωνία του.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί σαφής εντολή για την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων που θα αποφανθούν για την ύπαρξη ή μη εξασθενούς χρωμίου σε όλο το δίκτυο του πόσιμου νερού στη Θεσσαλία. Εξυπακούεται ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ