Η. Διώτη: Πραξικόπημα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δόμηση

Την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί «για οποιοδήποτε νομοσχέδιο, για οποιοδήποτε θέμα, από μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει πια και από ένα πραξικόπημα με κοινοβουλευτικό μανδύα σε εξέλιξη», από τη στιγμή που «η παρούσα Βουλή όσο και η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή, δεν έχουν πλέον κανένα ίχνος νομιμοποίησης» εξέφρασε η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις».

Τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής οργής και αγανάκτησης», υποστήριξε ότι «η δανειακή σύμβαση, την οποία τώρα υιοθετεί ο κ. Σαμαράς, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για άλλη πολιτική ούτε για ανάπτυξη. Όποιος βάλει την υπογραφή του στα τελειωτικά αυτά μέτρα θα είναι υπόλογος απέναντι και στην κοινωνία και στην ιστορία».

Διαχωρίζοντας τη θέση της Αριστεράς από τους «πρόθυμους» – όπως τους χαρακτήρισε – του μνημονίου, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να μην πιστεύει «τους ψεύτες και υπηρέτες των συμφερόντων των πλουσίων, του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για τα κέρδη τους και τα συμφέροντά τους. Για μας και για την κοινωνία υπάρχει».

Η βουλευτής στηλίτευσε το φιάσκο του δημοψηφίσματος που δεν έγινε και «τον χρυσό φοίνικα της υποταγής» που έλαβε ο πρωθυπουργός στις Κάννες, επισημαίνοντας ότι στην ευρωζώνη δημοκρατία δεν υπάρχει  και ότι «κάθε φορά που κινδυνεύει το σύστημά τους, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς βαφτίζονται όλα τα εγκλήματα “εθνική σωτηρία”».

«Απέναντι στο μνημονιακό μπλοκ, αντιπαρατάσσουμε το δικό μας μέτωπο, έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, στηριγμένο στην δυναμική των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Το μήνυμά μας είναι ότι η κοινωνία πρέπει να απελευθερωθεί από τον φόβο και την αβεβαιότητα απέναντι σε μια εναλλακτική λύση» υποστήριξε η βουλευτής, αντιπαραθέτοντας τις προτάσεις της Αριστεράς για «μια κυβέρνηση στηριγμένη στα ευρύτατα λαϊκά στρώματα και στην δυναμική των κοινωνικών αγώνων, που μπορεί να δρομολογήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο και κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος, σημείωσε ότι «προκειμένου να περιοριστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, απεμπολείτε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ελέγχου και έγκρισης των μελετών, μεταθέτοντάς τες στον μελετητή και φορτώνοντας το οικονομικό βάρος του ελέγχου στον πολίτη, δηλαδή ιδιωτικοποιείτε άλλο ένα πεδίο άσκησης δημόσιου ελέγχου». Στηλίτευσε δε τη σπουδή του ΥΠΕΚΑ να περιορίσει φαινόμενα αυθαιρεσίας και διαφθοράς, «όταν δεν μας λέτε ότι την αυθαιρεσία και τη διαφθορά, που εξέθρεψε το πελατειακό κράτος του δικομματισμού, όχι δεν μπορείτε, αλλά δεν θέλετε να την ελέγξετε και προκειμένου να μπει χρήμα στα ταμεία (νόμος για τα αυθαίρετα), πετάτε στα σκουπίδια τη νομιμότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη του οικιστικού περιβάλλοντος».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ