ΙΝΚΑ Θεσσαλίας: Συμφωνεί με την κατάργηση του υποχρεωτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού με τράπεζες

Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας του Ν.3869/2010 το ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτριο Σπυράκο σύμφωνα με την οποία: Επικροτεί και συμφωνεί με την κατάργηση του υποχρεωτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού και με την καθιέρωση αυτού ως προαιρετικό απαιτούμενο στάδιο διότι:

Α) Απεδείχθη ότι τα Τραπεζικά Ιδρύματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν αρνητικά στην συμβατική επίλυση της διαφοράς με τους δανειολήπτες απαξιώνοντας με διάφορες μεθοδεύσεις αυτόν τον θεσμό.

Β) Ο δανειολήπτης πλέον θα κερδίζει άμεσα χρόνο και θα αποφεύγει μια ομολογουμένως δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτούσε:

α) συλλογή πολλών και διαφόρων εγγράφων,

β) προσκόμιση τους στα πιστωτικά ιδρύματα

γ) συλλογή, με αρκετή δυσκολία, αποδεικτικών στοιχείων ότι κατέθεσε την συγκεκριμένη αίτηση.

Γ) Ο χρόνος από την υποβολή της αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού μέχρι την απάντηση της τράπεζας ήταν κρίσιμος διότι: Με την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση οφειλών στο Ειρηνοδικείο ο δανειολήπτης έχει την δυνατότητα μέσω του άρθρου 781 Κ.Πολ.Δ. άμεσης χορήγησης προσωρινής διαταγής με την οποία αναστέλλονται τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του, ενώ δεν προβλέπεται χορήγηση αυτή στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τραγικό αποτέλεσμα πολλές φορές οι τράπεζες αντί για απάντηση στο αίτημα του δανειολήπτη προέβαιναν σε δικαστικές ενέργειες όπως καταγγελία σύμβασης, διαταγή πληρωμής, κατάσχεση και πρόγραμμα πλειστηριασμού κ.α. πιέζοντας έτσι ψυχολογικά τους δανειολήπτες ώστε να συμβιβαστούν με τους δικούς τους όρους.

Άλλωστε δεν καταργείται το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά καθίσταται προαιρετικό και σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 214Α Κ.Πολ.Δ. όποιος δανειολήπτης το θεωρεί αναγκαίο μπορεί ακόμη να προσφύγει στην διαδικασία αυτής σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης (ακόμα και στο Εφετείο).

Επίσης ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ.Βασίλειος Κόκκαλης υποβάλλει πρόταση νόμου να ανασταλούνε οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2015 αυξάνοντας το όριο από 200.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ