Η μεγαλύτερη υδροηλεκτρική μονάδα στον κόσμο σε πλήρη λειτουργία

Χθες, μετά από 19 χρόνια κατασκευής, το αμφιλεγόμενο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών (Three Gorges Dam) στην Κίνα, άρχισε να λειτουργεί πλήρως με το άνοιγμα και της τελευταίας από τις 32 γεννήτριες στροβίλων του. Οι γεννήτριες έχουν χωρητικότητα 22,5 εκατομμύρια κιλοβάτ, σύμφωνα με την εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του, την China Yangtze Power Company…

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το φράγμα έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα ναυτιλίας του ποταμού Yangtze και να μειώσει τις πιθανότητες μελλοντικών πλημμύρων παρέχοντας αποθηκευτικό χώρο για αυτές. Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί το έργο αυτό ως μηχανική, κοινωνική και οικονομική επιτυχία, με το σχεδιασμό των τελευταίας τεχνολογίας ανεμογεννητριών, και θεωρεί ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ωστόσο, το φράγμα έχει πλημμυρίσει αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους και εκτοπίστηκαν περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα. Επίσης προκαλεί σημαντικές οικολογικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένου και του αυξημένου κινδύνου κατολισθήσεων.

 Πηγή: NewScientist

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ