Μόριο της Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιστρέψει την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένα μόριο που προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αναστρέψει την παράλυση που προκαλείται από την σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), λένε οι επιστήμονες μετά από απρόσμενη ανακάλυψη…

Το πολύ-δυσφημισμένο μόριο, γνωστό και ως Α-βήτα, μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως ο κύριος ένοχος πίσω από τη νόσο του Alzheimer.

Αλλά το Α-βήτα βρίσκεται και στις αλλοιώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οι οποίες εμφανίζονται όταν ανοσοποιητικά κύτταρα εισβάλλουν στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και επιτίθενται στις μονωτικές επικαλύψεις των νευρικών κυττάρων.

Τα νευρικά σήματα τότε μπερδεύονται οδηγώντας σε τύφλωση, απώλεια ελέγχου των μυών και δυσκολίες στην ομιλία, τη σκέψη και την προσοχή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν  να ερευνήσουν το ρόλο που παίζει το μόριο στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικού που μιμείται διάφορα χαρακτηριστικά της νόσου – συμπεριλαμβανομένης και της αυτοάνοσης επίθεσης στα εμμυελή τμήματα του εγκεφάλου. Στη συνέχεια έβαλαν με ένεση, το A-βήτα στην κοιλιά του ποντικού.

Οι επιστήμονες είχαν την υποψία ότι η ένεση θα επιδεινώσει την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Στα ποντίκια των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε «εκπαιδευθεί» στο να επιτίθεται στη μυελίνη, η οποία συνήθως οδηγεί σε παράλυση, οι Α-βήτα ενέσεις που έγιναν πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, εμπόδισαν, καθυστέρησαν ή ακόμη και αντέστρεψαν την παράλυση.

Αυτό δείχνει ότι όταν το Α-βήτα εγχέεται έξω από τον εγκέφαλο, επιβραδύνει, ή ακόμη και αντιστρέφει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και δεν προκαλεί Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εντυπωσιακή ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους στον αγώνα κατά της ΣΚΠ, μια εξαιρετικά εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει περίπου 100.000 άτομα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα: dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ