Μπορείτε να απαλλαγείτε από το τατουάζ; Εξαρτάται…

Μετανιώσατε για ένα τατουάζ που έχετε; Μη στενοχωριέστε: Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο δερματολόγος να καταφέρει να σας το αφαιρέσει – αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως: πόσο μεγάλο είναι το τατουάζ, ποια χρώματα περιέχει, και αν καπνίζετε...

Ιταλοί ερευνητές που αφαίρεσαν τατουάζ από 352 άτομα μεταξύ των ετών 1995 και 2010, λένε ότι κατάφεραν να διερευνήσουν πλήρως τους παράγοντες που κάνουν κάποια τατουάζ δύσκολο να αφαιρεθούν σε σχέση με άλλα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Archives of Dermatology.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν την τρέχουσα τυποποιημένη διαδικασία για την αφαίρεση τατουάζ, η οποία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες θεραπείες με λέιζερ. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται ονομάζεται Q-switched λέιζερ. Λένε ότι αφαίρεσαν το 47% των τατουάζ σε 10 συνεδρίες, και σχεδόν το 75% σε 15 συνεδρίες.

Αλλά η επιτυχία ποικίλει. Τα τατουάζ που ήταν δύσκολο να αφαιρεθούν ήταν τα:

  • Μεγάλα – που καλύπτουν πάνω από 30 εκατοστά.

  • Πολύχρωμα – που περιέχουν χρώματα άλλα, εκτός από το μαύρο ή το κόκκινο.

  • Παλιά – περισσότερο από τρία χρόνια.

  • Στα πόδια ή τα πέλματα.

  • Καπνιστής ή όχι. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών, η οποία βοηθά να καθαρίσει το μελάνι μετά τη θεραπεία, λένε οι ερευνητές.

Περισσότερα: USA TODAY

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ