ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν αποθέματα του απαγορευμένου εντομοκτόνου LEBAYCID

Ερώτηση σχετικά με τα αχρησιμοποίητα αποθέματα του απαγορευμένου εντομοκτόνου φυτοφαρμάκου LEBAYCID καθώς και για τις διαδικασίες και το κόστος οριστικής καταστροφής τους (συλλογή, συσκευασία, μεταφορά και καταστροφής των ληγμένων ή/και επικίνδυνων αποθεμάτων φυτοφαρμάκων), κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας).

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι 3 έτη μετά «τη σκανδαλώδη κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας του φυτοφαρμάκου LEBAYCID της γερμανικής BAYER για 120 ημέρες από το ΥΠΑΑΤ, για τις ανάγκες του δολωματικού ψεκασμού (δακοκτονία), το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο και για την ακρίβεια οι αδιάθετες ποσότητές του συνεχίζουν να αποτελούν περιβαλλοντική βόμβα, σε αποθήκες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ανά την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποθήκες των κατά τόπους πρώην Νομαρχιών υπάρχουν αχρησιμοποίητες ποσότητες του απαγορευμένου από το 2009 φυτοφαρμάκου, με δραστική ουσία το fenthion, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει προ πολλού. Οι κείμενες διατάξεις ορίζουν ότι οι μη χρησιμοποιηθείσες, οι ληγμένες ποσότητες και γενικά ποσότητες που δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν, οφείλεται να συγκεντρώνονται και να καταστρέφονται, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον».

Παραθέτοντας αποφάσεις των Περιφερειών Στ. Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου για διενέργεια διαγωνισμών συλλογής, συσκευασίας, μεταφοράς και καταστροφής των ληγμένων ή/και επικίνδυνων αποθεμάτων φυτοφαρμάκων (εκτός από LEBAYCID υφίστανται επίσης και χιλιόλιτρα άλλων εντομοκτόντων, όπως τα DIMETHOATE, FASTAC και SUCCESS), οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα ακόλουθα: «Σε πόσα λίτρα υπολογίζονται οι αδιάθετες ποσότητες του LEBAYCID και στις αποθήκες ποιων Περιφερειακών Ενοτήτων είναι αποθηκευμένες. Πώς και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχεδιάζει σκοπεύει να απαλλαγεί από τις παραπάνω ποσότητες. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταστροφή τους, αφού το εν λόγω φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί στην χώρα μας εδώ και 3 έτη. Εάν έχει εκτιμηθεί το κόστος συλλογής, συσκευασίας, μεταφοράς και καταστροφής των αχρησιμοποίητων και ληγμένων ποσοτήτων του LEBAYCID, και εάν ναι, σε τι προϋπολογισθέν ποσό ανέρχεται το συνολικό έργο για όλες τις Περιφέρειες και από ποιους πόρους σκοπεύει να το καλύψει, αφού τα κονδύλια για το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ