Η Ε.Ε. αναζητά 10.000 άτομα για εθελοντική εργασία σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 19 Σεπτεμβρίου τα σχέδιά της για μια  πρωτοβουλία που θα δώσει την ευκαιρία σε περίπου 10.000 άτομα να εργαστούν ως εθελοντές, την περίοδο 2014-2020, σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ δίνει την ευκαιρία σε Ευρωπαίους που επιθυμούν, να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περιοχές όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για βοήθεια. Ο αριθμός των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή είναι δυστυχώς πιθανόν να συνεχιστεί. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται περισσότερους καλά καταρτισμένους εθελοντές τους οποίους και θα υποστηρίξουν στο έργο της υποβοήθησης των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από καταστροφές.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: “Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα σε καιρούς κρίσης. Μέσα από την επιτόπια δράση τους οι  εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, επιδεικνύουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη. Και, συγχρόνως, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες. Το να σώζεις μια ζωή είναι μια αξέχαστη εμπειρία που σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Ο εθελοντισμός έχει τη συντριπτική υποστήριξη όλων των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.”

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκών προτύπων για τη διαχείριση των εθελοντών σε ανθρωπιστικά προγράμματα, καθώς και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την προετοιμασία των εθελοντών πριν αναλάβουν δράση. Μόνο καλά προετοιμασμένοι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση ως «εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ» σε ανθρωπιστικά προγράμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή θα υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που συμμορφώνονται με τα πρότυπα και οι οποίες θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως «οργανισμοί αποστολής». Τα πρότυπα αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως διατάξεις για την ασφάλεια και την προστασία των εθελοντών, κάτι που είναι υψίστης σημασίας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Οι εθελοντές θα εκπαιδεύονται μαζί σε πολυεθνικές ομάδες και θα είναι σε θέση να περάσουν μερικούς μήνες μαθητείας σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν αναλάβουν δράση εκτός ΕΕ. Θα συσταθεί δε δίκτυο εθελοντών που αναμένεται σε λίγα χρόνια να αποτελέσει μια μοναδικής σημασίας δεξαμενή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δυνατότητα να γίνουν εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ άνω των 18 ετών.

Η πρόταση ύψους 239.100.000 ευρώ, προβλέπει δράσεις εκπαιδευτικές(€ 58 εκατομμύρια), για ανάληψη επιτόπιας δράσης (€ 137 εκατομμύρια), για ενίσχυση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί από καταστροφές (€ 35 εκατομμύρια) και δράσεις τεχνικής βοήθειας .

Περίπου 10.000 άνθρωποι πρόκειται να αναλάβουν επιτόπια δράση κατά την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης κατάρτιση 7.000 ατόμων (τοπικό προσωπικό και  εθελοντές οργανώσεων) στις χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές. Μέσα από μία μορφή εθελοντισμού online, αναμένεται 10.000 άτομα να προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντισμού από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστοσελίδα της Επιτρόπου Γκεοργκίεβα:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Ιστοσελίδα του Σώματος Εθελοντών:

http://ec.europa.eu/echo/euaidvolunteers

Ευρωβαρόμετρο: “αριθμός ρεκόρ Ευρωπαίων υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους”:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/581&format=HTML&aged=1&language=EN&guiLanguage=en

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτρόπου Γκεοργκίεβα:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1&date=09/19/2012&institution=0#108466

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ