Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αιρετούς η Ρ. Καραλαριώτου

Aνάμεσα στους 100  αιρετούς εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών από ολόκληρη την Ευρώπη  που επελέγησαν, κατόπιν αξιολόγησης προσόντων κι εμπειρίας σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να συμμετάσχουν στη δράση «Erasmus για Aιρετούς», βρίσκεται η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέσω του Προγράμματος «Erasmus για Αιρετούς» η αντιπεριφερειάρχης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες από τις 8 έως και τις 11  Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει  στις εκδηλώσεις OPEN DAYS, 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και το χρηματοδοτεί, έλαβε περισσότερες από 1100 αιτήσεις αιρετών που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ΕΕ και την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική.

Το γεγονός ότι επελέγη η κ. Καραλαριώτου  να συμμετάσχει στο «Εράσμους» αποτελεί μεγάλο όφελος για την περιοχή μας, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει άμεση ενημέρωση για το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020). Επίσης, θα διερευνηθούν  οι δυνατότητες  συνεργασίας με αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, με ουσιαστικά οφέλη για την περιοχή μας.

Erasmus για  Αιρετούς Δήμων και  Περιφερειών

Η ΕΕ, θέλοντας να προχωρήσει στην κατάρτιση εκπροσώπων των περιφερειακών και των τοπικών αρχών από τα κράτη μέλη, δημιούργησε το Πρόγραμμα  «Εράσμους για Αιρετούς».

H πρωτοβουλία, η οποία έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών, θα επιτρέψει σε μία ομάδα 100 αιρετών που θα εκπροσωπούν Περιφέρειες ή Δήμους των 27 κρατών – μελών,  να γνωρίσει καλύτερα την ευρωπαϊκή πολιτική, μέσα από ένα διασυνοριακό πρόγραμμα ειδικής κατάρτισης και μάθησης.

Το πρόγραμμα διαρκεί έξι μήνες – από το φθινόπωρο του 2012 έως την άνοιξη του 2013 – και αποτελείται από 3 μέρη: τη συμμετοχή στα «OPEN DAYS 2012», τη μετάβαση σε μία πόλη ή περιφέρεια της ΕΕ, για την ανταλλαγή εμπειριών και το τελικό διήμερο σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ώστε  οι συμμετέχοντες να αναλύσουν σε βάθος τα θέματα που καλύφθηκαν, να συζητήσουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν και ανταλλάξουν πληροφορίες ή «καλές πρακτικές» σε θέματα πολιτικής συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης, κάνοντας μία ουσιαστική αποτίμηση της συμμετοχής τους.

Τι είναι τα «OPEN DAYS»

Τα «OPEN DAYS  – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων» –  είναι μία ετήσια εκδήλωση, στην οποία μπορούν να παρευρεθούν κατά τηνπρώτη ημέρα, όσοι αιρετοί το επιθυμούν, ενώ οι 100 αιρετοί  που επελέγησαν μέσω του «Εράσμους», θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επιλεγμένα  σεμινάρια

Κατά τη διάρκεια των Open Days, οι πόλεις – περιφέρειες «επιδεικνύουν» την ικανότητά τους να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής της Ε.Ε. και να αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του ρόλου των  τοπικών – περιφερειακών αρχών σε μία εύρρυθμη  Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ