Πολυμερές μετατρέπει τις πετρελαιοκηλίδες σε τζελ

Μια νέα, πολλά υποσχόμενη φόρμουλα ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Πρόκειται για ένα πολυμερές που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις πετρελαιοκηλίδες σε τζελ. Το πολυμερές μπορεί να απορροφήσει ποσότητα πετρελαίου 40 φορές το βάρος του…

Ειδικότερα το υπεραπορροφητικό πολυμερές μεταλλάσσει το αργό πετρέλαιο σε ένα μαλακό, στερεό τζελ που περιέχει πετρέλαιο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως 453 γραμμάρια του πολυμερούς μπορούν να “τραβήξουν” 19 λίτρα πετρελαίου, χωρίς να απορροφήσουν νερό. Στη συνέχεια το τζελ μπορεί εύκολα να συλλεχθεί, να μεταφερθεί και να υποβληθεί σε διύλιση ώστε να ανακτηθεί το “παγιδευμένο” πετρέλαιο.

Πιο παραδοσιακά μέσα απορρόφησης του πετρελαίου όπως τα κότσαλα του καλαμποκιού και τα άχυρα απορροφούν πέντε φορές το βάρος τους, αλλά μαζεύουν και νερό μαζί.

Η ανακάλυψη έρχεται μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν τρόπους να αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά ατυχήματα σαν την έκρηξη της πλατφόρμας εξορύξεων Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μείζονα περιβαλλοντική καταστροφή.  

Πηγή: 24h.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ