Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη περιμένουμε από την Εκκλησία

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων

Οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με “σκοτεινούς” λογαριασμούς και ανεξιχνίαστες πηγές εσόδων μητροπολιτών ή άλλων κληρικών, αφήνουν άλλη μια πληγή στο αίσθημα δικαίου των απογοητευμένων πολιτών. Οι “εκλεκτοί” της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζουν να χαίρονται τα προνόμια που είχαν την προ-μνημονίου εποχή και φαίνεται ότι λίγες ενοχλήσεις έχουν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ενώ αντίθετα οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι -που πολλές φορές συνδράμουν στο έργο της Εκκλησίας από το υστέρημα τους- πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις τελευταίες επιταγές της τρόικας και των εγχώριων συντεχνιών.

Και σαν να μην έφτανε η αμαύρωση “στελεχών” της Εκκλησίας με μαύρο χρήμα και σημαντική φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση έκρινε (ΑΔΑ Β4Σ9Η-7ΝΖ, Αρ. Πρωτ. 2 / 83900 / 0023)  ότι παρά την λαίλαπα της λιτότητας που επιβάλλει στους πολίτες και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και των παροχών υγείας και παιδείας, “λεφτά υπάρχουν” για την οικονομική χορηγία Ιερών Μονών του Αγίου Όρους με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 609.000 ευρώ. Ακόμα και η Ι.Μ. Βατοπεδίου χρηματοδοτείται για το έργο της…

Η κοινωνική αλληλεγγύη που επιβάλουν οι καιροί απαιτεί τα αυτονόητα, δηλαδή μια εκκλησία προστάτη και πάροχο προς τους αδύνατους, με απλόχερη αναδιανομή των αγαθών που προσφέρουν οι πιστοί για τους έχοντες ανάγκη. 

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος μπροστά στη διεκδίκηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Ζητάμε θεσμοί όπως η εκκλησία να λειτουργούν όχι μόνο με διαφάνεια και αποφυγή κάθε μορφής διαφθοράς, αλλά και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων μέσω της φορολόγησης της περιουσίας και της ελαχιστοποίησης της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού. Άλλωστε πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κάθε ευρώ που πάει στις Ιερές Μονές, κόβεται από συντάξεις ή από δαπάνες για υγεία και παιδεία. Όταν κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία δεν μπορεί παρά οι Ιερές Μονές να συνδράμουν προς την ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ